Život najmanjeg grada tijekom zime

25.01.2023.

07:09

Autor: Marko Percan/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Hum

Hum

Foto: HTV / HRT

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana mnogi su naši gradovi i mjesta uz obalu utonuli u zimski san. Posebno se to osjeti u onima koji su tijekom turističkih mjeseci prepuni posjetitelja. HRT-ova pulska ekipa provjerila je kako u ovo doba godine diše najmanji grad na svijetu, istarski Hum.

Hum velikim čine njegovi stanovnici. A njih je točno 28.


- Ovaj mir zimi, kad nije toliko turista i da možeš malo predahnuti, rekao je Aleksandar Merlak te dodao kako mu je puno Hum draži zimi.


Hum dakle nije samo kulisa za turiste. Ovdje postoji pravi život pa je tako naša ekipa prispjela i na kolinje.


Sve je u Humu domaće, nema supermarketa. Mobilna trgovina dolazi samo jednom tjedno.


- Nudi se svašta, sve što trgovina ima, rekao je trgovac Robi Pernić.


Mali Humljani pak iz škole se vraćaju kombijem.


- Sviđa mi se jer imam puno prijatelja, rekao je Filip Blagonić.


- Ne možeš se izgubiti i sviđa mi se šuma. Može se ići šetati, kazala je Andrea Nežić.


A hoće li tako i ostati? Kako doznajemo, u okolici se planira gradnja desetak vila za odmor, a u obližnjoj dolini - brana.


- Globalni projekti su nam sve bliže, strah nas je da će se izgubiti ta naša priča oko našeg Huma, rekao je humski župan Toni Perčić.


Nadamo se stoga da će Hum ostati grad za njegove stanovnike, a ne muzejski eksponat za turiste. Jer Hum već ima svoj muzej. Cijela priča muzeja se vrti oko biske. Svaki posjetitelj sam si puni bocu.


- Napunite si svoju bočicu biske, lagano stavite čep i onda sve to zatvorite u staroj čepilici, objasnila je Linda Ahel, voditeljica muzeja


Recept za bisku - tajna. A sve tajne ne treba otkriti. Ljepota ovog gradića u njegovoj je skrivenosti. Ljeti je prepun ljudi iz svih krajeva svijeta. A ovako samozatajan zimi, ako nas pitate - još je ljepši!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!