10:52 / 19.02.2021.

Autor: Željka Lopac Purković/Vijesti iz kulture/HRT

Zvali su je Industrijska

‘Zvali su me Industrijska’

‘Zvali su me Industrijska’

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U svečanoj dvorani raskošne Palače šećera u Rijeci predstavljena je knjiga Velida Đekića ‘Zvali su me Industrijska’. Prva je to knjiga napisana o nekoj riječkoj ulici, a dobila je gotovo 500 stranica. 

Riječ je o jednoj od najvažnijih riječkih ulica, a autor piše o njezinoj zanimljivoj povijesti dugoj oko tri stoljeća. Pogledajte priču Vijesti iz kulture:

Industrijska ulica ne samo da je najvažnija ulica u riječkoj povijesti nego je poznata diljem Europe, čak i u svjetskim razmjerima. U njoj je počela s radom rafinerija šećera, tu je bila tvornica torpeda, rafinerija nafte, tvornica asfalta, proizvodila su se jestiva ulja i još cijeli niz drugih industrijskih pogona, od kojih neki, poput Brodogradilišta 3. maj, rade i dan danas.

- Đekić otkriva slojeve i slojeve industrijalizacije, komercijalizacije, eksploatacije i naravno izgradnje jednog industrijskog kompleksa u toj i oko te ulice koji je značajan ne samo za Rijeku, ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu Europu, ističe recenzent Damir Grubiša.


U toj su se ulici proizvodile podmornice, poletio je prvi riječki pilot 1911.godine, tu je svjetionik premješten iz riječke luke, zatim, odigrana prva nogometna utakmica na tlu Hrvatske i još štošta.

‘Zvali su me Industrijska’

‘Zvali su me Industrijska’

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Priče iz Industrijske kao ruske babuške


Autor Velid Đekić podsjeća na to da je ta ulica prepuna je fantastičnih priča.


- Nema što nema u toj ulici. Kad sam krenuo istraživati, onda su priče krenule poput principa ruskih babuški i nema kraja, to je zapravo sjajno, iako u nekoj fazi morate zaustaviti se i reći, a sad dosta, došli smo do 500 stranica, priznaje Đekić.


Iako je u dugoj povijesti mijenjala nazive - danas nosi ime Milutina Barača - mnogi je i danas zovu starim imenom.


- Ova knjiga je, uz to što je pedantno istražena povijest te ulice, još je i krasna - najljepša knjiga koju sam ikad vidio o industrijskoj baštini, smatra Ervin Dubrović, povjesničar umjetnosti i kulture.


Mnoga znanstvena istraživanja koja je proveo kako bi rasvijetlio povijest Industrijske ulice Đekić je pretočio u štivo zanimljivo ne samo povjesničarima, nego svima koji vole grad na Rječini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!