Održana pulska regata megakrstaša

15.07.2021.

21:01

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Regata

Regata

Foto: HTV / HRT

U Puli se jutros održala regata megakrstaša. Promotivna je to regata u kojoj sudjeluju četiri brodice iz Italije i Slovenije, a ubuduće bi se trebala održavati u predsezoni, početkom svibnja.

Galerija
U Puli, Foto: HTV/HRT
Regata, Foto: HTV/HRT

Jarboli su im visoki kao zgrada od 10 katova. Maksimalna brzina - oko 30 čvorova. To su najveći krstaši u ovom dijelu Jadrana.

- 19.40 metara, to je fantastični volvo ocean racer, minimalna posada čini 9 ljudi, ali kada bude prava regata, onda treba i 14 ljudi, kaže skiper Mitja Simičić.

Ova regata zasad je promotivna, s ciljem uspostave nove jedriličarske rute između Trsta, Pule i Venecije.

- To je jedan prekrasan projekt, između tri prekrasna grada na sjevernom Jadranu, posjetiti Pulu, Veneciju i Trst, to će biti lijepa jedriličarska priča, mišljenja je skiper Walter Svetina.

Trebala bi to postati nova jedriličarska tradicija.

- Ovo je prvi put da je ovo regata maksi krstaša, to su veliki brodovi, cijela logistika za njih nije tako jednostavna, maksi krstaši vrh klasa, prvi su put u pulskoj luci i uvjereni smo da će ovo biti jedna tradicija, rekao je organizator, JK Uljanik Hrvoje Markulinčić.

Tako bi se iduće godine regata trebala održati u svibnju, kada Pula slavi Dan grada. Uvelike će to pridonijeti jačoj nautičkoj predsezoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!