Briga za zdravlje usne šupljine počinje od malih nogu

19.03.2023.

07:00

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.S.

Osječki Fakultet za dentalnu medicinu otvorio vrata

Osječki Fakultet za dentalnu medicinu otvorio vrata

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Po debljini smo, nažalost među prvima, a što se tiče zdravlja zubiju smo na začelju Europskih zemalja. Statistika kaže da 11 posto građana Hrvatske nema svog zubara, a prosječan dvanaestogodišnjak ima oko 5 komada karijesa. Ususret svjetskom danu oralnog zdravlja koji se obilježava 20. ožujka, osječki je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo otvorio svoja vrata za sve male i velike koji imaju neki problem sa zubima.  

Ante je hrabro ušao u stomatološku ordinaciju i sjeo na stolac. 

- Samo pregledavaju zube, rekao je Ante Kohler. 

Na pregled ga je doveo tata. Koji zna koliko su važni redoviti pregledi. 

- Važno je da stalno pregledavaju zube i da naravno, četkaju zube. I to sam najbolje naučio na svom primjeru, jer mene roditelji tako nisu vodili pa onda sam imao dosta problema, nadam se da djeca neće imati, kazao je Mirko Kohler. 

- Roditelji su ti koji dovode djecu i oni su postali puno svjesniji da moraju češće dovoditi djecu i što djeca dolaze u ranijoj dobi, kao što smo sad vidjeli ovog malog pacijenta, zapravo neće uopće stvoriti strah od stomatologa i od ordinacije, tako da će kasnije samostalno dolaziti, rekla je Dora Dragičević, dr. med. dent. Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek.

A onima koji se još boje zubarskog stolca, strah su pokušale odagnati zubić vile. 

- Pokušavamo djecu ohrabriti. Straha koji je najčešće prenesen zbog roditelja i najviše u nekom stilu kao crtanja, dijeljenja diplomi, kao neki poticaj da dođu, da sjednu, da se pregledaju zubi i dobiju neku nagradu, rekla je Maja Čorić, studentica na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek.

Mali i veliki Osječani mogli su pregledati zube na fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, koji je u povodu svjetskog dana oralnog zdravlja, prvi put organizirao Dan otvorenih vrata. 

- Cilj je i naglasak uvijek na prevenciji zaštiti zdravlja, naravno i liječenju ako je to potrebno, pojasnio je dr. sc. Robert Smolić, izv. prof./voditelj Medicinskog centra Mursa, Osijek.

- Saznao sam da će ovdje biti besplatni pregledi s obzirom na to da mi je puko zub, pa sam došao dobiti mišljenje u vezi toga, što, kako i na koji način mogao popraviti. Dobio sam dobre informacije pa ću kod kuće malo razmisliti pa ću doći se javiti njima, kazao je Tomislav Miletić

Oralne su bolesti inače glavni zdravstveni problem u mnogim zemljama i dovode do brojnih drugih. 

- Prvenstveno do upale zubnog mesa odnosno gingivitisa pa kasnije u starijoj dobi i parodontitisa ali također i karijes. Karijes je infektivna bolest, objasnila je Dragičević. 

Zato je, naglašavaju osječki liječnici dentalne medicine, iznimno važna redovita higijena zuba te pregledi kako bi se spriječile neželjene posljedice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!