Pripremite se za Dan dobrih djela

23.03.2023.

14:15

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Dan dobrih djela

Dan dobrih djela

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Udruga Djeca za bolji svijet, kao partner organizacije Good Deed Day, drugu godinu zaredom organizator je obilježavanja Svjetskog dana činjenja dobih djela za cijelu Hrvatsku, te ove godine i za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sloveniju. Good Deeds Day organizacija inače djeluje u 108 zemalja svijeta i okuplja gotovo 4 milijuna volontera.

Ususret Svjetskom danu činjenja dobih djela, koji će biti 16. travnja, u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo predsjednika i osnivača udruge Djeca za bolji svijet Lea Petrova:

Projekt „Svjetski dan činjenja dobrih djela", kojeg je prije 17 godina pokrenula međunarodna organizacija Good Deeds Day, namijenjen je svim osobama bez obzira na godine, a cilj je podignuti senzibilnost zajednice o važnosti i empatiji činjenjem dobrih djela.

- Trenutno traju prijave putem internetske stranice Good Deeds Day gdje se zainteresirani mogu prijaviti za dobro djelo. Djela mogu biti pojedinačna ili timska, npr. organizacija kupovine starijoj osobi, ekološko čišćenje plaže, uređivanje igrališta itd, ističu organizatori.

U projekt je već uključeno puno udruga, volonterskih organizacija, gradova i županija, kao i osnovnih i srednjih škola, umjetničkih skupina...

- Ključno je da se građane pozove da razmisle o svojem dobrom djelu, prouče stranicu i prijave se kako bi ih realizirali 16. travnja. Ovim danom potiču se hrvatski građani na empatiju, solidarnost, brigu za okoliš i ljubav jedni prema drugima, i želi se da projekt postane prava tradicija, napominju organizatori akcije.

Projekt će se zaključiti središnjim događajem u Samoboru, 16. travnja početkom u 18 sati.

- Želimo da ovaj poseban događaj obuhvati što više sudionika u Hrvatskoj, tako da je u njega već sada uključeno puno udruga, većina lokalnih volonterskih centara, svi gradovi i županije, puno osnovnih i srednjih škola te razne plesne skupine i umjetnici. Veselimo se što možemo pozvati i građene da se uključe sa svojim samostalnim projektima kako bi svi mogli zajedničkim naporima doprinijeti svijetu s više dobrote, istaknuo je predsjednik i osnivač udruge Djeca za bolji svijet Leo Petrov.

U projekt se mogu uključiti udruge koje se bave volonterskim aktivnostima, ali i građani s individualnim ili grupnim aktivnostima volontiranja. Svatko se može uključiti na način da osmisle svoje aktivnosti koje bi u sklopu navedenog dana radili ili se mogu uključiti u već postojeće aktivnosti koje su predložile neke druge udruge. Ako građani sami kreiraju neki svoju aktivnost, potrebno ju je prijaviti putem stranice Good Deeds Day. Dobra djela mogu biti pojedinačna (npr. organizirati kupovinu starijoj osobi kojoj je potrebna pomoć) ili timska - (npr. čišćenje plaže ili pomoć oko uređivanja igrališta).

Kako bi se poruka događaja proširila kroz zajednicu, sudionici su pozvani objaviti fotografije samog volontiranja na društvenim mrežama koristeći hashtagove #GoodDeedsDay i #DanDobrihDjela, a svoje volontiranje mogu poslati i na e-mail djecazaboljisvijet@gmail.com .

- U današnje vrijeme više nego ikada potrebno je da potičemo empatiju, solidarnost, brigu jedni za druge, kao i za okoliš u kojem živimo i za cijelu planetu. Stoga mislimo da će obilježavanje navedenog dana i ove godine naići na širok odjek kod građana Hrvatske. Nadamo se da će navedeni dan postati tradiciji u Hrvatskoj i da će svake godine okupljati što više sudionika, zaključio je Leo Petrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!