Studij kreativne terapije u Zagrebu

27.11.2022.

07:02

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/HRT/R.S.

Art terapija

Art terapija

Foto: HTV / HRT

Neki su tek zbog potresa i pandemije prvi put doživjeli psihičke teškoće ili smetnje, drugi se s njima bore znatno dulje. Dočekujući Novu godinu više ne znamo opraštamo li se od prošle  ili joj opraštamo za sve što smo u njoj prošli. Bilježimo porast broja slučajeva anksioznosti i depresije u mladih. Mnogi traže različite oblike pomoći pa je dobra vijest što će studij kreativne terapije od veljače, nastavu, uz Osijek, održavati i u Zagrebu.


Gospođa Josipa prošla je Art terapiju kad se našla u iznimno teškoj životnoj situaciji. 


- Došla sam trudna u sigurnu kuću i jako je puno pomoglo. Kad stisne ovdje najjače, to sve iščupa, izvuče sve iz tebe, za HRT Dnevnik rekla je Josipa, korisnica Art terapije. 


Njezina priča jedna je u nizu onih koje potvrđuju koliko je važno da postoji poslijediplomski specijalistički studij kreativne terapije. Iako je pri osječkom sveučilištu, četvrta generacija će od veljače 2023. nastavu pohađati i u zagrebačkoj Klinici za psihijatriju "Sveti Ivan". 


- Ovaj studij će moći odgovoriti na puno potreba, to su potrebe poboljšanja komunikacije s oboljelima, a isto tako i poboljšanje tehnika terapije u oporavku i liječenju naših oboljelih, kazao je doc. dr. sc. Vladimir Grošić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.


Kreativna terapija dominanta je u Europi


- Na ovaj način obrazujemo kreativne terapeute koji će kroz glazbene, likovne, dramske sadržaje pristupiti osjetljivim skupinama. Ove prakse Art terapije, kreativnih terapija su na europskim sveučilištima već dominantne, istaknula je prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.


Studij kreativne terapije obuhvaća 4 skupine: Art terapiju, terapiju pokretom i plesom, muzikoterapiju te dramaterapiju. Cilj je pomoći ljudima da se izraze na više načina, a ne samo riječima. Nitko ne ocjenjuje uspješnost rada, važan je proces.


Mentalno zdravlje nije tabu tema


- Naši specijalizanti rade s djecom s razvojnim poteškoćama, autizmom, s braniteljima, u psihijatrijskim bolnicama, u školama. Radimo s djecom koja imaju poremećaje u prehrani, s odraslima koji imaju poremećaje u prehrani. Imamo jedan vrlo široki spektar i u zadnje vrijeme ta potreba za mentalnim zdravljem napokon više nije tabu tema, kazala je dr. art. Jasmina Pacek, koordinatorica smjera Art Terapija


Umjetnost u svrhu terapijskog djelovanja može iz čovjeka izvući i ono što se riječima često ne može. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!