U Osijeku znaju kako spriječiti pretilost djece

13.04.2022.

07:00

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/HRT

Najmlađe se uči i kuhati, ali i birati namirnice

Najmlađe se uči i kuhati, ali i birati namirnice

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U posljednja četiri desetljeća broj pretile djece i adolescenata povećao se čak 10 puta. Zato je nužno sustavno rješavati taj prioritetni javnozdravstveni problem. U Hrvatskoj se tako provodi projekt "Zdravo i fino" koji je dobio i prestižnu nagradu Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece. 

Aleksandra Miljević je dječja gradonačelnica Osijeka. Ima 13 godina i dobro zna što jesti, a što ne. 

  

- Razvrstala bih zdravu hranu na voće i povrće. To je u biti hrana koja nam donosi nekakve zdrave minerale, neku zdravu energiju stvara u tijelu, dok bi nezdrava hrana bile grickalice i slatkiši, objašnjava Aleksandra.


Uče tomu i osnovce koji su "svoje znanje" nacrtali. Iznimno važno jer je u svijetu više od 380 milijuna djece i adolescenata pretilo ili ima prekomjernu tjelesnu težinu. 


- Moramo raditi prije svega na prevenciji zato što je liječenje teško, dugotrajno i nema baš još uvijek spektakularnih rezultata, kaže prof. dr. sc. Aida Salihagić-Kadić s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.  


- Što je zajednica bogatija, ima manju učestalost debljine. Pa je tako recimo Zagreb daleko, daleko najniži što se tiče učestalosti povećane tjelesne mase i debljine, kaže pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević


Ono što osigurava zdravlje svakako su tjelesna aktivnost i pravilna prehrana. Osječko-baranjska županija već pet godina osigurava topli obrok u školama. 


- Isto tako shvatili smo da je veliki problem nepravilna prehrana i količina pekarskih proizvoda u školskim kuhinjama, kaže Marija Krišto iz Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ. 


U sklopu projekta Zdravo i fino najmlađe se uči i kuhati, ali i birati namirnice. 


- Evo baš smo prošli tjedan imali takvu radionicu u Zaboku. Završili smo zdravim velikim smoothiejem, tražila se čaša više. Dobili su receptić. Doma će sigurno to raditi sa svojim roditeljima, kaže Jasenka Borovčak, voditeljica projekta Zdravo i fino. 


Bez kojih neće biti uspjeha u razvijanju zdravih navika kod djece. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!