Usamljenost nije problem samo starijih osoba

13.12.2021.

17:14

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Katica i Hermina ne znaju za usamljenost

Katica i Hermina ne znaju za usamljenost

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pokrenuo je kampanju #NEusamljenosti. Uz ohrabrivanje, građane žele potaknuti na akcije kojima će otkloniti osjećaj izoliranosti kod sebe, ali i drugih. Kampanja se posebno odnosi na osobe starije životne dobi.

U zagrebačkom Domu za starije Centar prijateljice Katica i Hermina ne znaju za usamljenost. Kažu, uporno je nastoje pobijediti, a u tome im pomaže bogato životno iskustvo.


- Znate što, moraju biti svjesni toga da prošlost ne možemo promijeniti, budućnost ne znamo, a živimo za sadašnjost, da je sutra novi dan... Možda će biti drugačiji, neće biti kao danas. Sunce svaki dan izađe i sve grije jednako, kaže Hermina Hruškar.


Priznaju, ima teških dana, no pronašli su rješenje protiv samoće u malim sitnim razgovorima, zajedničkoj motivaciji.


- Ako vidimo da se netko ne želi baš pridružiti, mi idemo po njega pa ga primimo pod ruku, "'ajde, odi s nama, druži se, popij si, pojedi", popričamo, zapjevamo si što volimo, kaže Katica Poje.


U kampanju #NEusamljenosti uključilo se više od 200 udruga, koje će malim akcijama na nju upozoriti, ali i ponuditi rješenje. Jer usamljenost nije problem samo starijih osoba, nego se ona može pojaviti u bilo kojoj fazi života.


- Vrijeme blagdana je posebno vrijeme kada smo nekako svi osjetljiviji na probleme društva, probleme pojedinca, a nama se zapravo pokazalo da su i ova pandemija i potresi, svi izazovi koji su bili iza nas i u kojima živimo, doveli do još veće osamljenosti, kaže Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.


Stoga je vrlo važna komunikacija i znati primijetiti ljude oko nas.


- Ta jedna ljudskost i toplina, da nekog nazovete na par minuta samo da pokažete da ste uz njih i da osoba zna da se, kad dođu teška vremena, može obratiti nekom za pomoć. To ne trebaju biti velike stvari, to su oni mali znaci pažnje, kaže Marina Zupančić, socijalna radnica u Domu za starije osobe Centar.


Iako je nekada važno odvojiti malo vremena za sebe i u tome uživati, dvije prijateljice s početka priče kažu - nikada nije dobro dugo biti sam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!