Na Adventu u Poreču održan je Festival supe. Nekoć su to okrepljujuće piće od crnog vina uz dodatak kruha i začina pili istarski težaci. Danas su ga mogli kušati svi i tako doživjeti tu pravu domaću zimsku tradiciju.
27.12.2025.
21:28
Autor: Marko Percan/Pe.F./Dnevnik/HRT
Na Adventu u Poreču održan je Festival supe. Nekoć su to okrepljujuće piće od crnog vina uz dodatak kruha i začina pili istarski težaci. Danas su ga mogli kušati svi i tako doživjeti tu pravu domaću zimsku tradiciju.
- Dobar kruh, domaći, pečen na ugljenu, maslinovo ulje, papar, malo šećera i dobro vino, navela je Virna Jugovac iz Poreča.
To su nekoć iz bukalete pili naši težaci u hladnim zimskim večerima uz ognjište.
Neki u supu stavljaju moderne namirnice.
- Budina ruka, to je citrus - inovacija, i malo kunje da bude više gušta, rekao je Ugo iz Poreča.
Još je Mate Balota napisao da ako izgubimo ognjište, gubimo sve. Okupiti se zimi uz vatru i "supati" - to je recept koji nas je održao, uz koji smo se stoljećima borili s hladnoćom, gladi i umorom.
- Imamo još ognjište doma, na gradele suhi kruh lipo na grillu, istaknula je Liliana.
- To je veliko iskustvo u nama i to smo pretočili u našu supu, naglasio je Vedran.
No, budite oprezni. Supa je slatka i mnoge prevari pa je popiju - previše.
- Malo vino, malo kruh, imaš jedno i drugo, ali dobro djeluje na veselje, rekao je organizator Enrico Černeka.
Zato je najbolje da u ovo novogodišnje vrijeme supu kušate u vama dragom društvu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora