"Gilgameš" - raskošna multimedijalna predstava

16.09.2021.

14:57

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Gilgameš"

"Gilgameš"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Umjetnička organizacija Eurokaz jesensku sezonu otvorila je novom, vrlo raskošnom, multimedijalnom predstavom "Gilgameš u godini s 13 Mjeseca". 

Bilo je to intrigantno iskustvo za publiku koja je ispunila Muzej suvremene umjetnosti.


Pogledajte reportažu ekipa Vijesti iz kulture:

Fantazija u tri dijela o posljednjih 5 dana života transrodne Elvire, publiku je prošetala od travnjaka ispred MSU-a na plato, a finale su dočekali u zatvorenim prostorima.


- Gilgameš je nekako bio poticaj da se okušamo u tomu kako bismo uspjeli napraviti neko novo ritualno kazalište, procesualno kazalište, a zanima nas je li uopće moguće mijenjati, miješati jezike recimo epskog jezika i jezika melodrame, rekao je inicijator projekta, glumac Zlatko Burić Kićo.


"Gilgameš u godini s 13 Mjeseca" reanimira motive 12 glinenih tabli Epa o Gilgamešu preklapajući priču o eksploataciji stare slavonske hrastovine s transrodnim lutanjima iz Fassbinderova filma "U Godini s 13 mjeseca".


- Na nekoj smo granici između performasa i kazališne predstave, ali recimo da je Gilgameš spoj ne samo Gilgameša nego i Antona Zajca iz Fassbinderova filma, tako da na neki način su oni jedan lik, objašnjava glumac Domagoj Janković.


Glumica Hrvojka Begović dodaje da to nije samo Gilgameš:


- To je priča i o prijateljstvu i o životu, identitetima i promjenama, o tomu što možemo biti, što ne možemo biti. Predstava pokriva predstava neke dosta metafizičke teme, ustvrdila je Begović.


Nakon ovog spektakla Eurokaz najavljuje i prvu koprodukciju s Estonskim kazalištem. Redatelj Branko Brezovec otkriva da se radi i o kombinacija jednog estonskog pisca i hrvatskog ekpresionista:


- To je vrlo važan estonski roman, gotovo kanonski, autor se zove Tamsare, dakle njegovi „Novi sotona i progon“ bit će su u paru, u kontrapunktu s dramom Josipa Kostora "Požar strasti", zaključio je Brezovec.


Za proljeće Eurokaz najavljuje i suradnju s umjetničkom skupinom Halter te mnoštvo performansa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!