Kako je Dalmacija dobila ime, a Hrvatska granicu s BiH?

31.03.2025.

21:05

Autor: V.M./Znamo li što jedemo?/HRT

U epizodi "domaće i nešpricane" zabavno-poučne serije "Znamo li što jedemo?" Robert Knjaz posvetio se janjetnini, a u razgovoru sa svojim sugovornicima doznao je kako je Dalmacija dobila ime upravo po životinji od koje dobivamo to omiljeno nam meso - ovci, te kako su one zapravo odredile granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Iako je odgovor na pitanje po čemu je Dalmacija dobila ime Knjaz potražio na splitskom Pazaru, mnogi Dalmatinci nisu znali odgovor na to pitanje.

Zato odgovor i objašnjenje zna magistar agronomije i biologije Roman Ozimec:

- Smatra se da delma ili dalma na ilirskom jeziku znači ovca. Dalmacija bi bila u prijevodu područje ovčara ili ovčarska pokrajina. Sjedište Dalmacije je bio Delminium, grad na području današnjeg Tomislavgrada. To je dalmatinsko područje velikih pašnjaka, Livanjsko, Duvanjsko, Kupreško polje i slično. Delmati su vladali cijelom Dalmacijom od Krke do, 'ajmo reći, Dubrovnika, objašnjava Ozimec.

Područje Delmata

Područje Delmata

Foto: Znamo li što jedemo? / HRT

Budući da od Ilira nemamo nikakve zapise jer se smatra da nisu imali pismo, nego su se služili simbolima, jedini podaci o njima došli su od Rimljana.

- Rimljani su u biti njih nazvali ovčarima - Delmatima. Htjeli su istaknuti ono najvažnije, a to je da su ih oni i uzgajali, i glavni element prehrane su im bile ovce, odnosno janjad, ustvrdio je Ozimec.

Ovce iskrojile granicu


Područje Dinare je čuveno po uzgoju ovaca i postoje mnogobrojni zapisi i dokumenti o podjeli pašnjaka.

- Čak je današnja granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine povučena po liniji stočarenja. Tamo dokle su stizali dalmatinski ovčari, to je danas Hrvatska, a tamo dokle su stizali livanjski ili duvanjski ovčari, tamo je bosansko-hercegovački dio, zaključio je Ozimec.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Znamo li što jedemo? / HRT

Ovu i sve ostale epizode serijala "Znamo li što jedemo?" možete pratiti preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci se nalaze emitirana izdanja koja su se bavila burekom, hamburgerom, pašticadom, puricom s mlincima, pizzom juhama, ćevapima, te janjetinom.

Sljedeći ponedjeljak u 20,15 sati na HTV1, te na HRTi-ju, na redu je jedna i jedina - sarma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!