Nepalci spašavaju hrvatsku janjetinu

02.04.2025.

07:00

Autor: V.M./Znamo li što jedemo?/HRT

U epizodi "domaće i nešpricane" zabavno-poučne serije "Znamo li što jedemo?" Robert Knjaz posvetio se janjetini, a u razgovoru sa svojim sugovornicima doznao je što su mitovi, a što istine o paškoj janjetini, zašto se paška janjetina ne peče na ražnju, te kako Nepalci spašavaju uzgoj hrvatske janjetine.

Što su istine, a što mitovi o paškoj janjetini Knjazu je objasnio uzgajivač paške janjetine Tomislav Vidas:

- Istina je da janjci moraju biti stari između 25 i 40 dana. To su mladi janjci koji ne okuse travu za svojeg kratkog života, i iz tog su razloga baš delicija, istaknuo je Tomislav.

Paški uzgajivači, naime, proizvode mlijeko i sir pa im je u interesu da se janjci što prije odvoje od majki.

- Nama je cilj čim prije dobiti mlijeko kako bismo mogli proizvesti sir, objašnjava Tomislav.

Poznato je da okus janjetine uvelike ovisi i travi koju životinje pasu. Što je onda s paškim janjcima koji ne jedu travu?

- Oni sve dobivaju kroz majčino mlijeko. Ono što ovca pase ide u mlijeko, i iz mlijeka u janjca, dodaje Tomsilav.

Tomislav Vidas i Robert Knjaz

Tomislav Vidas i Robert Knjaz

Foto: Znamo li što jedemo? / HRT

Kako prepoznati pravu pašku janjetinu?


- Paški janjac ne može biti teži od devet kilograma. Po tome se možda najlakše može prepoznati. Kad je janje malo, to je paško janje. Karakteristika paške janjetine je i to da ne može ići na ražanj jer je premaleno. Sprema se ili u pečnici ili se kuha. Paški janjci kreću od sredine dvanaestog mjeseca i idu do 1. svibnja, napominje Tomislav.

To znači da se usred ljeta ne može pojesti paška janjetina - barem ne ona s certifikatom.

- Certifikat je garancija kvalitete, za se koja mu je majka, koji je otac, kad se ojanjio, kaže Tomislav.

Neizvjesna budućnost paške janjetine


Zbog nedostatka pastira budućnost uzgoja janjetine na Pagu je neizvjesna.

- Nemoguće je naći hrvatskog pastira. Stavljali smo oglas prije pet godina, nudili 5500 kuna plaću, te smještaj i hranu. Nismo dobili ni jednu jedinu ponudu, komentira Tomsilav.

Danas iskusnog pastira, koji je kao i ostatak Tomsilavove pastirske ekipe, stigao iz Nepala plaća 1200 eura mjesečno.

- Dečki koji su došli malo kasnije dobivaju nešto manje, ali ni jedan nema manju plaću od 900 eura, smještaj i hranu, rekao je Tomsilav.

Ovce trebaju pastire svaki dan u godini, ujutro i navečer, da ih nahrane i po potrebi pomuzu, a na takvu se brigu danas malo tko želi obvezati.

- Da nema njih, cijela proizvodnja ne bi mogla opstati, dodao je Tomislav priznavši da budućnost paške janjetine jednim dijelom ovisi upravo o radnicima iz Nepala.

Tomislav i dečki iz Nepala

Tomislav i dečki iz Nepala

Foto: Znamo li što jedemo? / HRT

Ovu i sve ostale epizode serijala "Znamo li što jedemo?" možete pratiti preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci se nalaze emitirana izdanja koja su se bavila burekom, hamburgerom, pašticadom, puricom s mlincima, pizzom, juhama, ćevapima, te janjetinom. Sljedeći ponedjeljak na redu je jedna i jedina - sarma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!