Kaos krivih odabira i ljubavničkih afera

18.04.2023.

10:35

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

"Kako druga polovica voli"

"Kako druga polovica voli"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U satiričkom kazalištu Kerempuh premijerno je u nedjelju izvedena jedna od najpopularnijih komedija britanskog pisca Alana Ayckbourna - "Kako druga polovica voli". 

Komedija zabune na Kerempuhovim je daskama zaživjela u režiji Filipa Detelića, glumca s iznimno bogatim scenskim i komediografskim iskustvom, a kako je postavio popularni tekst provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

Sad možeš biti prirodna, ne moraš ništa izigravati, uopće ne moraš, uopće, samo budi kakva jesi.

Alan Ayckbourn: "Kako druga polovica voli"

Sve je dublji kaos krivih odabira i ljubavničkih afera u kojima tri para pokušavaju preživjeti sa što manje posljedica. 

Predstava "Kako druga polovica voli" redateljski je debi glumca Filipa Detelića.

- Treba biti i tempo i dinamika i paziti da sve to skupa ima glavu i rep, evo, borimo se mi malo i s tom brzinom, da opet ne pretrčavamo preko svega toga, da ipak smisao izađe jer je tekst po meni genijalan, jedan od najboljih što sam pročitao i imao priliku raditi, rekao je Detelić.

U brzom vodviljskom ritmu na pozornici Kerempuha šestero glumaca odlično se snalazi u jezičnima bravurama prevoditelja Damira Munitića i britanskog pisca Alana Ayckbourna.

- Mi smo ti ljudi, ne doslovno, ali da, tu je komedija, zaplet... Jasno je od početka što se događa, sad je smo pitanje kako ćemo to izvesti, ističe glumica Mia Anočić Valentić

"Kako druga polovica voli"

"Kako druga polovica voli"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Najbolji opis moje uloge je samo ime lika - zovem se Milica, ona je mila, draga, povučena, dobrodušna, voljna pomoći, ali nađe se u jednoj nezgodnoj situaciji, kaže glumica Josipa Anković.

Glumica Nataša Kopeč ističe, pak, da je njezin lik, Divna Skrbnik, jedna "gospođa koja je u braku sa Dobroslavom Skrbnikom, koja počini jednu malu, nestašnu stvar, a to je preljub, i malo se zaletila."

Duhovito i nepretenciozno, predstava "Kako druga polovica voli" osvaja publiku na prvu, propitujući čvrsto zadane norme malograđanskih okvira te njima suprotstavljenu ljubavničku vatru. Mogu li strast i želja opstati u rutini predvidive svakodnevice? Odgovor je da mogu, ali ne nužno prema vlastitom partneru…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!