O posrnulim junakinjama naše svakodnevice

17.04.2023.

18:00

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Predstava "Čistim život"

Predstava "Čistim život"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Čistim život", komična predstava o posrnulim junakinjama naše svakodnevice, dokaz je da se u Zagrebu uspješno razvija jedna nezavisna kazališna scena.

Tekst i dramaturgiju potpisuje Lucija Klarić, a dvije glumice, Tea Šimić i Lana Vatsel, ne tumače samo glavne uloge, nego se vješto transformiraju i u desetak sporednih likova.

S njima se družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Predstava u fokusu ima dvije protagonistice - jedna je na kraju dvadesetih godina a druga na početku četrdesetih.

- Za jednu je sudbina htjela da se nakon gubitka posla vraća kući roditeljima, i to je jedna stresna situacija, a druga protagonistica proživljava rastavu zbog koje se vraća u Hrvatsku i zapravo se ponovno nosi s problematikama domaćeg okoliša, objašnjava autorica predstave Lucija Klarić.

U predstavi nema posebnih scenografskih, zvučnih i svjetlosnih efekata pa je pozornost gledatelja isključivo na glumicama Tei Šimić i Lani Vatsel.

- Mislim da je reakcija publike dosta živa jer ih mi dosta direktno pitamo neke stvari i doista dobivamo neke iskrene reakcije i potvrdu da je ono što igramo realno i životno. U toj masi likova nemoguće je da bilo koja generacija ili vrsta ljudi ne prepozna sebe, kaže Tea.

Lana, pak, dodaje da im je zadovoljstvo kad je publika zadovoljna i kad dobiju dobre kritike:

-  Rad na predstavi bio je težak, pa je zadovoljstvo sve veće i veće što više igramo, ističe Lana.

Ekipa predstave

Ekipa predstave

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Redatelj predstave je Lovro Krsnik, a asistent režije Roko Ševerdija.

- Mislim da je Lovri bilo jako teško režirati tu predstavu zato što ima tako puno sadržaja. Taj tekst je tako bogat i tako opsežan da je staviti to u okvir od jednog i pol sata vrlo zahtjevno. Način na koji to Lovro radi i na koji smo to smislili mi se čini jako vještim i da će publici biti interesantno vidjeti kako se scene odmotavaju, kako se grade jedna u drugu, napominje Roko.


Predstava "Čistim život" potvrda je da se u Zagrebu razvija uzbudljiva nezavisna kazališna scena:

- Mislim da je u zadnje vrijeme neka mlada snaga koja je došla puno napravila za nezavisnu scenu, sve se više i više povezujemo s institucijama, ali u nekim alternativnim prostorima. Mislim da nezavisno kazalište buja i to je pravi odraz kazališta danas, ustvrdila je Lucija.

Kazališnu publiku oduševljavaju gluma u predstavi i pozitivna energija, a izvedbe u klupskom okruženju približavaju je i gledateljima koji tek otkrivaju ljepotu dramske umjetnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!