Mala škola filma: glazbena komedija Amfitrion

21.04.2023.

07:05

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Mala škola filma: glazbena komedija Amfitrion

Mala škola filma: glazbena komedija Amfitrion

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Maloj školi filma govorimo o njemačkoj glazbenoj komediji iz 1935. godine "Amfitrion" koji će biti prikazan na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u ponedjeljak 24. travnja u 20 sati.

Projekcija se održava ususret premijeri opere "Amfitrion" Borisa Papandopula u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a o filmu je emisiji Dobro jutro, Hrvatska u rubrici Mala škola filma govorio filmski znalac Daniel Rafaelić:

Uoči premijere opere "Amfitrion" Borisa Papandopula, koja nastaje kao zajednički projekt studenata zagrebačkih fakulteta i premijerno će biti predstavljena 11. svibnja u zagrebačkome HNK-u, najavljen je poseban program.

- U ponedjeljak, 24. travnja u dvorani Blagoje Bersa u 17,30 sati održat će se predavanje Ivora Prajdića o Amfitrionu, junaku istoimene opere Borisa Papandopula, a nakon predavanja, u 20 sati istoga dana bit će projekcija istoimene muzičke komedije Reinholda Schünzela iz 1935. godine, stoji u najavi.

Riječ je o programu Filmski trezor koji zagrebački HNK realizira u partnerstvu s Friedrich Wilhelm Murnau Stiftungom iz Wiesbadena.

- Ova projekcija jedinstvena je prilika da publika pogleda film koji od sredine tridesetih godina prošlog stoljeća nije bio na repertoaru zagrebačkih kina. Uvodnu riječ prije projekcije održati će povjesničar filma Daniel Rafaelić, najavljuju organizatori.

Scena iz filma "Amfitrion"

Scena iz filma "Amfitrion"

Foto: HNK / HRT

- Kada god se prikazuje Schünzelova jedinstvena mjuzikl-komedija "Amfitrion" iznimno je zanimljiva publici ali i povjesničarima, arheolozima, klasičnim filolozima kao i povjesničarima koji izučavaju filmsku propagandu i otpor prema istoj. Film je to koji je publika doslovno obožavala, što zbog glazbe i songova, što zbog komičnog pristupa arhetipskim ali i mračnim suvremenim temama, objašnjava Daniel Rafaelić.

Film je nastao u vrijeme donošenja rasnih zakona i zabrane bilo kakve kritike umjetničkih djela. Nacistička ga je vlast propustila kroz cenzorne škare misleći da je njegova oštrica usmjerena isključivo protiv Hermana Göringa, no publika je u filmu prepoznala ismijavanje Adolfa Hitlera ali i Josepha Goebbelsa.

Ovaj film koristi vodviljsku tradiciju weimarske kinematografije kako bi ismijavao društvo u cjelini, ujedno se naslanjajući na Plautovu komediju te njene odjeke u djelima Moliera i von Kleista.

Zbog židovskog porijekla većina je filmske postave ubrzo emigrirala iz Njemačke. Film je, međutim, ostao jedinstveno svjedočanstvo otpora fašističkom pokoravanju umjetničkog izražavanja.

U glavnim ulogama nastupaju Willy Fristch, Käthe Gold, Paul Kemp, Adele Sandrock, Fita Benkhoff i dr.

- Prikazivanje filma rezultat je sjajne otpočete suradnje HNK u Zagrebu i Murnau Stiftunga, koja će i ubuduće publici zagrebačkog HNK predstavljati iznimno važne njemačke filmove, od kojih su mnogi snimljeni upravo kod nas, rekao je Rafaelić.

Scena iz filma "Amfitrion"

Scena iz filma "Amfitrion"

Foto: HNK / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!