Male ljupke Bale mame i svojim specijalitetima

30.06.2022.

07:00

Autor: Kornelija Benazić, Marko Percan/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Male ljupke Bale mame i svojim specijalitetima

Male ljupke Bale mame i svojim specijalitetima

Foto: HTV / HRT

U Balama je nedavno održana gastronomska manifestacija kojom je i službeno označen početak glavnog dijela turističke sezone. Ova mala općina između Rovinja i Pule posljednjih godina bilježi veliki turistički rast, a gastroponuda u tome je važan segment.


Okretali su se ovih dana u Balama specijaliteti, što istarski, što strani. Ugostitelji zadovoljno trljaju ruke jer, kažu, sezona je uspješno počela. Gostiju je mnogo, a vrhunac sezone tek slijedi. 

- Njemci, Holanđani, Belgijanci, dosta ima i hrvatskih turista, što nije bio slučaj ranijih godina. Cijene prilagođavamo turistima, a ne sebi, kaže ugostitelj Ljubče Boškoski

U Balama se ostvaruje rast noćenja domaćih gostiju za 40 posto u odnosu na protekle godine. A ti gosti kažu - cijena je manje bitna, važna nam je ljubav prema Istri.

- Ta ljubav nadahnjuje, iskustva su uvijek nova i akcelerirana upoznavanjem novih ljudi, običaja, vrijednosti i ne manje značajno - gastronomije i enologije, rekla je gošća Vanja Slijepčević Softić.

Slažu se s time i gosti iz Makedonije. Neki od njih ostavili su posao i karijeru kako bi došli živjeti i raditi u Istru. 

-  Ima puno toga za naučiti, ima skrivenih recepata, i drago mi je da smo tu, rekao je Denis Ali, ugostitelj.

- Hrvatska, osobito Istra, predivna energija, čisti zrak, ljepota, sunce, ovo more...., oduševljena je Lujza Grujeva, kardiologinja.

Upravo je to, uz kvalitetnu gastronomsku ponudu, mamac za sve goste koji sve češće biraju Bale kao svoju destinaciju. U prvoj polovini 2022., ova mala istarska općina ostvarila je 88 tisuća noćenja, što je za 13 posto više nego rekordne 2019. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!