Jedinstveno područje algi

29.04.2021.

20:07

Autor: F. Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Alge

Alge

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Jadransko more krije područja s iznimno velikom biomasom i pokrivenošću algama - otkrili su to ujedinivši snage fizičari, biolozi, meteorolozi i oceanografi. Uočili su da u otvorenome moru imamo jedinstvena područja biološke raznolikosti, koja bi što prije trebalo zaštititi.

Mistični vulkanski otočić Jabuka opet zadivljuje. Pod njim algi, i vrstama i brojnošću, kao nigdje drugdje na Jadranu. Slično je još samo u podmorju Blitvenice, još jednog otočiča u Jabučkoj kotlini.

- Naše dosadašnje analize brojnosti algi na području Blitvenice i Jabuke, u samu jesen, pokazuju dosada oko 350 vrsta. U cijelom istočnom dijelu Jadrana zabilježeno je manje od 700 vrsta, a na primjer kod otoka Šolte zabilježeno je samo 120 vrsta, kazao je dr. sc. Ante Žuljević iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.


Znanost još ne zna zašto su ova dva otočića jedinstvene mikrooaze bioraznolikosti u Jadranskome moru. Odgovor, zahvaljujući potpori Hrvatske zaklade za znanost, na pučini traže Geofizički odsjek PMF-a, Državni hidrometeorološki zavod i Institut za oceanografiju i ribarstvo. Prvi put koriste se najmodernijim undulatorima i brodskim strujomjerima. Zasad sve upućuje na to da alge bujaju zahvaljujući vjetru. 

- Vjetar nije jednolik nad cijelim područjem i dolazi do rotacije u polju vjetra. Ta rotacija u polju vjetra temeljem jednog mehanizma koji se zove Ekmanovo pumpanje izdiže termoklinu. Taj vjetar mora nekoliko dana trajati nad tim područjem na taj način i u tom trenutku dolazi do izdizanja termokline, a onda potencijalno i do izdizanja hranjivih tvari što je ono što proučavamo ovim projektom, objasnio je dr. sc. Hrvoje Mihanović iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Mjere temperaturu, slanost, tlak, klorofil, kisik pa tim podacima dodaju satelitske i meteorološke - treba i znanstveno potvrditi tezu da je za carstvo algi pod Jabukom i Blitvenicom zalužno uzdizanje i poniranje dubokomorske vode bogate hranjivim solima. Čuda tehnike i sila pameti potrebni su da bi se objasnilo ono najsavršenije - priroda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!