15:24 / 18.04.2021.

Autor: Odri Ribarović/More/I.H./HRT

Virtualno isušivanje podmorja

-

-

Foto: - / -

Već ovoga ljeta bespilotne ronilice, usavršene znanjem razvijenim u Rijeci, kreću u pregled podmorskih obalnih zidova u Amsterdamskoj luci koja je četvrta najveća luka u Europi. A sve je počelo narudžbom Lučke uprave Rijeka. 

- Lučka uprava je započela sanaciju Adamićevog gata, međutim prije toga bilo je potrebno utvrditi zatečeno stanje, odnosno utvrditi u kojoj mjeri je bila oštećena ta obala; gdje su neke kaverne, pukotine, rupe. I onda smo angažirali tvrtku Vectrino koja je ponudila jednu novu tehnologiju, rekao je Rajko Jurman iz Lučke uprave Rijeka. 


- Radi se zapravo o inovativnom 3D snimanju infrastrukture pod morem na način da ustvari virtualno isušujemo more i sve detalje koji su pod morem jasno vidimo, rekao je Josip Rukavina iz tvrtke Vectrino iz Rijeke. 


Naime, ova bespilotna automatizirana ronilica u samo jednom satu pod morem prikupi onu količinu podataka za koju bi roniocima trebalo nekoliko dana. 


- Ono što smo dobili kao rezultat tog istraživanja i prikaza je iznenadilo i nas. U takvim situacijama vi točno znate kojim ćete načinom sanirati tu obalu i koliko će to otprilike i koštati, dodao je Jurman. 


- Ako pričamo o Adamićevom gatu kao strukturi koja je duga 50 metara i duboka 7 metara, mi možemo u jednom satu automatiziranom podmornicom prikupiti sve podatke koji bi se inače prikupljali 2-3 dana. I upravo ta informacija da mi možemo u jednom satu prikupiti ogromnu količinu podataka je odjeknula vani gdje je ljudima vrijeme novac i žele kupiti uslugu koja je specifična u smislu "čovjek po danu", dodao je Rukavina. 


U svijetu, kaže, trenutačno ne postoji precizniji i jeftiniji način za snimanje i analizu velikih površina pod morem. Za promociju svojega proizvoda znalački su iskoristili društvene mreže koje su im u kratko vrijeme donijele međunarodni odjek na velikom svjetskom tržištu. Rezultat; Švedska, Francuska,Francuska Polinezija, Andora, Maroko, Engleska i Australija od njih traže sličnu uslugu. A Amsterdamska luka, kao što smo rekli, očekuje ih ovoga ljeta. Dobar glas se daleko čuje, stara je poslovica, aktualna i u novoj virtualnoj stvarnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!