Na Brijunima fosili dinosaura proglašeni zaštićenim dijelom prirode

24.04.2021.

07:24

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Fosili dinosaura i njihova nalazišta proglašena zaštićenim dijelom prirode

Fosili dinosaura i njihova nalazišta proglašena zaštićenim dijelom prirode

Foto: Dnevnik / HRT

Ukupno 24 fosila dinosaura i njihovih nalazišta proglašeno je zaštićenim dijelom prirode. Najstariji nalaz na području Hrvatske nalazi se na Brijunima.

Nekada vladari Zemlje, danas su turistička atrakcija. Čak 19 nalaza dinosaura potječe iz Istre, a od njih su četiri na otočju Brijuni.

- Još 1925. jedan austrijski industrijalac, Adolf Bachofen-Echt, uočio je nešto što mu je sličilo na tragove dinosaura. Kasnije je potvrđeno da to stvarno i jesu, kaže Lena Puhar O'Grady, muzejska pedagoginja Brijuna.

Pojasnila je da su na tom području prije 100 milijuna godina trčali na dvije noge mali, okretni, agresivni dinosauri, iz skupine teropoda te da su bili mesojedi. Brijuni su tada bili dio plitko morsko područje, s mekanim muljevitim tlom.

- Dinosaur je morao zagaziti u to mekano tlo, ostaviti otisak. On se morao dobro posušiti i onda ga je u nekome trenutku zatrpao jedan drukčiji sediment, nanos, objašnjava Puhar O'Grady. Nanos se stvrdnuo, sačuvao stope, a potom ga je s vremenom, priroda otkrila. 

Sada su ostaci postojanja dinosaura turistička atrakcija. No grupama nije dopušten pristup. Kada bi nahrupile, ljudske bi noge mogla zauvijek izbrisati tragove onih koji su prije njih gospodarili planetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!