Na Cresu postavljena "morska škovacera"

20.05.2023.

07:00

Autor: Odri Ribarović/Regionalni dnevnik/HRT/T.S.

Morska kanta za smeće

Morska kanta za smeće

Foto: HTV / HRT

Na otoku Cresu postavljena je Morska škovacera. Uređaj je to koji ima oblik plutajuće kante za smeće koja kontinuirano filtrira morsku vodu skupljajući plastiku, mikroplastiku i ostale materijale s površine sprječavajući ih da otplutaju na otvoreno more ili padnu na dno gdje mogu naštetiti morskoj flori i fauni. 

Originalni naziv im je seabin, a na Kvarneru ih zovu "morske škovacere". Nakon probnog rada u creskoj luci usidrila se u ACI marini i počela s prikupljanjem otpada s površine mora.  

- Gdje je veći broj plovila na jednom mjestu svakako se očekuje da ima pojedinaca kojima završi neki dio otpada u moru, rekao je Danijel Brnić, voditelj projekta u Otočnoj razvojnoj agenciji OTRA.  

- Dogovorili smo prelazak morske škovacere u sustav ACI marine Cres objeručke jer mislimo da je to nadopuna i implementacija još jednog boljeg sadržaja u smislu ekologije, objašnjava Alen Šepuka, direktor ACI marine Cres.

- Evo konkretno možemo je izvući da vidimo. U ovu posudu možemo reći stane 20 kila smeća, ona prikupim procijenjeno je, kilo i pol smeća na dan, Brnić pojašnjava. 

Mahom su to plastične boce, vrećice i ambalaža, opušci i stiropor.

- Postavljanje morske škovacere u ACI marinu Cres je logičan korak u zelenoj tranziciji koju mi volimo reći da predvodimo u turističkom sektoru u Hrvatskoj, rekla je Adriana Mišković, voditeljica korporativnih komunikacija u ACI-u.

Ovakvih uređaja u lukama i marinama u svijetu ima više od 800, a u Hrvatskoj je ovo šesta. Na Cresu već dočekuje nautičare koji svake godine u marinama očekuju nešto novo.

- Nautičari su specijalni gosti i primjećuju svaku promjenu i svaku investiciju, zaključio je Šepuka.

Creska škovacera vrijedna 5 tisuća eura financirana je iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, putem Natječaja za Očuvanje okoliša i održivo upravljanje prirodnim resursima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!