17:26 / 07.04.2021.

Autor: Odri Ribarović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ronilica u sat vremena obavi ono što bi roniocima trajalo danima

Bespilotna automatizirana ronilica

Bespilotna automatizirana ronilica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Novi koncept digitalnog snimanja podvodne infrastrukture - novi je izvozni proizvod jedne riječke tvrtke. Nakon što ga je zbog sanacije Adamićevog gata naručila Lučka uprava Rijeka u kratko je vrijeme međunarodno odjeknuo, a već ovoga ljeta primjenit će se i u Amsterdamskoj luci koja je četvrta najveća luka u Europi.


Bespilotna automatizirana ronilica u samo jednom satu pod morem prikupi onu količinu podataka za koju bi roniocima trebalo nekoliko dana.

-Informacija da možemo u jednom satu prikupiti ogromnu količinu podataka je odjeknula vani gdje je ljudima vrijeme novac, kaže Josip Rukavina, „Vectorino” Rijeka.

Primjerice, za pregled stanja riječkog Adamićevog gata ronilicom je snimljeno čak 40 tisuća visokokvalitetnih fotografija pomoću kojih je softverskim alatima izrađen 3 D model s jasno definiranim oštećenjima.

- Ono što smo dobili kao rezultat tog istraživanja i prikaza je iznenadilo i nas. U takvim situacijama točno znate kojim ćete načinom sanirati obalu i koliko će to otprilike i koštati, kaže Rajko Jurman, iz Lučke Uprave Rijeka.

U svijetu trenutačno ne postoji precizniji i jeftiniji način za snimanje i analizu velikih površina pod morem. Prepoznato je to i na ovogodišnjem međunarodnom sajmu "Australian Oil & Gas Energy" na kojem je ova metoda premijerno predstavljena i ugovoreni novi poslovi.

- Zapravo malo ima firmi koje mogu na visokoj razini upotrijebiti tehnologiju. Mi smo se stavili do 150 metara dubine gdje ima dosta tvrtki koje obrađuju podatke na relativno niskoj razini i podigli to na najvišu razinu točnosti, kaže Rukavina.

Trenutačno Švedska, Francuska, Francuska Polinezija, Andora, Maroko, Engleska i Australija od njih traže sličnu uslugu. A već za tri mjeseca bespilotne ronilice usavršene znanjem razvijenim u Rijeci, kreću u pregled podmorskih obalnih zidova u Amsterdamskoj luci.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!