Sve je lakše uz Kokolinga

06.06.2021.

07:01

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/E.L.S./HRT

Kokolongo - logopedska vježbenica

Kokolongo - logopedska vježbenica

Foto: HRT / HRT

Tim logopeda iz cijele Hrvatske u suradnji s IT stručnjacima riječkoga Tehničkog fakulteta razvio je Kokolingo. Riječ je o prvoj hrvatskoj digitalnoj vježbenici za djecu koja imaju poteškoće s izgovorom određenih glasova. Ta se digitalna inovacija pokazala posebno dobrom u uvjetima pandemije kada su se i logopedi susreli s terapijom na daljinu putem interneta.

Virtualni pomagači papigica Koko i gusar Srećko dosadne logopedske vježbe djeci čine zabavnijima i veselijima. Logopedinji Emi Tadić i šestogodišnjem Roku uz pomoć Kokolinga puno je lakše vježbati izgovor glasova.

- Baš se sve svodi ovako često na drill i teško je s vremenom dijete nastaviti motivirati na rad i onda je kokolingo tu super uskočio jer je unio dinamiku u terapiju – objašnjava logopedinja Ema Tadić.

Digitalna vježbenica kojoj se pristupa preko interneta upravo je u pandemiji omogućila logopedima rad na daljinu, a roditeljima svakodnevni rad s djecom kod kuće.

- Kad dijete vježba samo kod logopeda jedan put tjedno 45 minuta, ne može se očekivati napredak pa je redovit rad od kuće sada lakši uz za djecu zabavan program. Napredak je bolji i brži – naglašava Tadić.

Nakon početne primjene prošle godine, stručnjaci riječkoga Tehničkog fakulteta aplikaciju su dodatno unaprijedili.

- Razvijen je prošle godine, počeli smo ga koristiti u 9. mjesecu, a evo sad smo zapravo napravili još jednu bolju verziju koja se radi i na mobitelima i još je puno pristupačnija. Agencija za odgoj i obrazovanje je dala svoje mišljenje da je Kokolingo dobar alat i da se može koristiti i time smo dobili veliku potvrdu, kaže prof. dr. sc. Miroslav Vrankić, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Stoga su pokrenute i donacije Kokolinga nekim školama i vrtićima kako bi im pomogle u kvalitetnijem radu s djecom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!