13:02 / 28.09.2016.

Autor: Franka Gulin

Dalekoistočni dnevnik - Crvena kineska plaža

-

-

Foto: - / -

Kako nikada dosta začudnih mjesta po Kini vrijeme je da u ovo bablje ljeto otputujemo na jednu plažu koja zapravo nije plaža u tom smislu.

Kako nikada dosta začudnih mjesta po Kini vrijeme je da u ovo bablje ljeto otputujemo na jednu plažu koja zapravo nije plaža u tom smislu.

Nekih 600-tinjak kilometara od Pekinga, u pokrajini Liaoning, točnije u regiji hladnih zima koja se po kineski naziva Dong Bei odnosno Sjeveroistok (u kineskom nazivu istok je na prvom mjestu, op. aut.), nalazi se jedna prekrasna Crvena plaža.

Ona se nalazi 30-ak km od središta gradića Panjina (po ovdašnjim procjenama to i jest gradić jer u njegovu užem urbanom dijelu ipak živi ‘samo’ milijun stanovnika) na području estuarija rijeke Liao, odnosno njezina ogranka Shuangtaizi, koja se tu ‘miješa’ s Istočnim kineskim morem u zaljevu Bohai.

Kao što smo već rekli ona nije plaža u onom doslovnom smislu, ali je stanište crvene biljke Suaeda salsa iz obitelji Chenopodiaceae u najvećoj močvari i tršćaku na svijetu s plitkim boćatim vodama sa zamjetnom oscilacijom plime i oseke.

Spomenuta biljka je jedna od rijetkih koja može živjeti na slanom tlu koje je zasićeno alkalnim spojevima, što nije iznenađujuće s obzirom da je taj kraj poznat kao najjači proizvođač nafte u spomenutoj pokrajini.

Suaeda salsa počinje rasti u travnju kada je svijetlozelene boje. Do sredine ljeta postaje svijetlocrvena, a s njezinim sazrijevanjem boja postaje sve tamnija. Vrhunac ciklusa je upravo sada, odnosno od početka rujna do sredine listopada.

Kina je taj prostor 1988. zaštitila na nacionalnoj razini kao najkompletniji ekosustav i najveću močvaru na svijetu te zbog više od 260 vrsta ptica odnosno 399 divljih životinjskih vrsta koje tamo obitavaju. To je ujedno i najveće stanište za razmnožavanje japanskog ždrala i crnoustog galeba.

Radi se o kilometrima nadrealnog krajolika s mostovima nad močvarnim crvenilom, slanim i svježim morskim zrakom te nebrojeno mnogo uređaja za vađenje nafte na nepreglednim poljima koja će mnoge podsjetiti na crtani film Neon Genesis Evangelion.

Još jedan fotografski raj koji posljednjih godina privlači rijeke kineskih turista kao omiljeno vikend odredište.

Njemačka verzija bloga

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!