15:16 / 27.06.2013.

Autor: Jelena Barukčić

Ples zmajeva na Susku

-

-

Foto: - / -

Prošlotjedne paklene temperature na, činilo se, asfaltnim bespućima Zagreba i ovotjedna kiša popraćena sivilom za mene imaju zajednički nazivnik: samo pojačavaju moju želju za odlaskom na more. Zato priznajem da sam bila pomalo ljubomorna na kolegu iz engleske redakcije Glasa Hrvatske (The Voice of Croatia) Chrisa koji je uspio pobjeći na Susak, gdje od 22. do 29. lipnja organizira festival zmajeva Susak AIR+art.

Kad mi je Chris prvi put prije tri godine spomenuo kakav festival pokreće, pomislila sam: super ideja! No, kasnije vidjevši fotografije s prvog izdanja, oduševila sam se. Naime, kako baš i ne znam previše o zmajevima, imala sam krivu predodžbu. Ne radi se o onim „običnim“ već ručno izrađenim i oslikanim zmajevima raznih oblika koji svojim plesom u zraku doista stvaraju čarobnu atmosferu na tom malom kvarnerskom otoku...

Kako je festival uopće nastao i kakav je ovogodišnji program? Priča mi direktor festivala Chris Bushill!

Za početak – kako si uopće došao na ideju organizirati ovaj festival?

Moji prijatelji sa Suska razgovarali su o tome kako bi bilo dobro pokrenuti filmski festival na otoku, na što sam im odgovorio da njih ionako već ima previše u Hrvatskoj i da Susku treba nešto što odražava njegov položaj i identitet.  Kako sam nastavio razmišljati o tome sinula mi je ideja o festivalu zmajeva. Kada sam upoznao Ladu Sega, eko umjetnicu koja živi na Susku i koja ima iskustva u organiziranju umjetničkih i kulturnih događaja na otoku, spomenuo sam joj svoju ideju i odmah na prvu joj se svidjela. U nekoliko dana sam joj objasnio sve o zmajevima i odlučili smo pokrenuti projekt kroz njezinu udrugu EkoSusak.

Zašto baš Susak?

Kao prvo, imam kuću na Susku i htio sam učiniti nešto pozitivno za otok i njegove stanovnike jer oni zaslužuju veliki kulturni događaj koji će usmjeriti pažnju na njih, njihovu baštinu i njihov otok. Nadalje, Susak je malen otok s otvorenom obalom i bez previše stabala što su savršeni uvjeti za puštanje zmajeva.

Za sve one koji, poput mene, nemaju zmaja, a i ne znaju se njime rukovati  - možemo li svejedno doći?

Naravno! U sklopu festivala održava se najmanje devet radionica izrade zmajeva na kojima sudionici mogu naučiti izraditi zmajeve i rukovati njima. Te radionice namijenjene su kako potpunim početnicima tako i onima kojima već imaju iskustva u puštanju zmajeva. Uvijek će biti prisutan netko tko će vam pomoći ako imate poteškoća sa puštanjem zmaja.

Što je još novo ove godine?

U usporedbi s prvim izdanjem festivala ovogodišnji je sadržaj raznovrsniji i nudi niz evenata u području umjetnosti i kulture,  uključujući i mali filmski festival. Tako se,  među ostalim, održavaju  projekcije dokumentaraca austrijskog režisera Nikolausa Geyrhaltera, izložbe fotografija, nastupi DJ-eva i koncerti.

Što je tvoj osobni highlight festivala?

Za mene radionice čine highlight festivala. Japanski majstor Makoto Ohye vrlo ljubazno je pristao održati tri radionice na kojima ne samo da nam pokazuje kako izraditi tradicionalni japanski zmaj Rokkaku Dao već i kako ga oslikati! Austrijska umjetnica Anna Rubin također ponovno održava radionice izrade zmajeva, a Steffi Rauchwarter posebno se  posvećuje početnicima. Vrijedi i spomenuti da gostujući umjetnici svake večeri na predavanjima govore o svome radu.

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći i njemačku verziju bloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!