11:04 / 02.10.2013.

Autor: Jelena Barukčić

Goethe Institut, 40. rođendan

-

-

Foto: - / -

Već  40 godina Goethe-Institut prisutan je u Hrvatskoj. Za germaniste poput mene ta ustanova je za vrijeme studija, profesionalnog života, ali i u našoj ljubavi prema njemačkom jeziku i kulturi nezaobilazna postaja. Mjesto je susreta njemačke i hrvatske kulture, a meni predstavlja i poveznicu s djetinjstvom provedenim u Njemačkoj, dijelom života koji je uvelike utjecao na ono što danas jesam i čime se bavim.

Šest učitelja osnovalo je 1951. godine Goethe Institut u Münchenu. Cilj im je bio promicanje učenja njemačkog jezika u inozemstvu. Podršku su od samih početaka dobivali od Ministarstva vanjskih poslova. Uslijed velike reforme njemačke vanjske kulturne politike šezdesetih godina Goethe-Institut proširio je djelovanje: osim promicanja jezika u svoje ciljeve od tada ubrajaju i uspostavljanje međunarodne suradnje na području kulture, te pružanja aktualne i sveobuhvatne slike o društvenom, kulturnom i političkom životu Njemačke u inozemstvu. Kultura se još jače uključila u vanjsku politiku jer je trebalo obaviti tešku zadaću: povratiti povjerenje svijeta i popraviti sliku o Njemačkoj kojoj su događaji od 1933. godine nadalje bili zadali težak udarac.

Šezdesetak godina kasnije: 158 instituta u 93 zemlje, oko 3000 suradnika, milijuni učenika njemačkog jezika i preko sto tisuća organiziranih događanja na području kulture. Hrvatska je dio te mreže od 1971., kada je u jednome stanu u Zagrebu uređen informativni centar koji je nešto kasnije nazvan Kulturnim i informativnim centrom Savezne Republike Njemačke. S osamostaljivanjem Hrvatske 1992. naziv mijenja u Goethe-Institut, a posljednjih nekoliko godina služi se imenom Goethe-Institut Kroatien.

U tih 40 godina održan je bezbroj tečajeva njemačkog jezika, stručnih usavršavanja za nastavnike njemačkog jezika, organiziran je i velik broj kulturnih priredbi širokog spektra: koncerti, predstave, filmske projekcije, književne večeri, okrugli stolovi, da nabrojim samo neke od njih. Treba naglasiti da Goethe-Institut njeguje snažan i aktivan dijalog sa hrvatskom kulturom te da „interes“ nije jednostran: Goethe-Institut puno je učinio za promicanje hrvatske kulture u Njemačkoj.

Sama proslava 40. rođendana obilježena je prošli tjedan prigodnim programom: izložbom o povijesti te ustanove u Hrvatskoj, dodjelom nagrada pobjednicima natječaja za učenike "Razglednica za Europu“ i koncertom pobjednika natječaja za školske bendove "Rock za budućnost" iz Zagreba i Metkovića s glazbenicima iz Njemačke.

Ništa pompozno, ali zato s maksimalnim uključivanjem korisnika i ustanova s kojima institut surađuje. I upravo tu leži najveća vrijednost Goethe-Instituta : iskren interes za suradnju sa svim svojim sadašnjim i budućim korisnicima te stvaranja prijateljskog odnosa između dvaju kultura. Prilikom proslave posađeno stablo ginka,  koje je sam Goethe opjevao kao simbol prijateljstva i ljubavi, sigurno će još dugo rasti.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- -

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći i njemačku verziju bloga.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!