12:14 / 12.10.2016.

Autor: Franka Gulin

Dalekoistočni dnevnik - Selfie carstvo izlazećeg sunca

-

-

Foto: - / -

Osim što je jedna od najvećih te najmnogoljudnija zemlja na svijetu, svjetska gospodarska sila Kina oduvijek je vrelo tema za rubrike “vjerovali ili ne”.

Osim što je jedna od najvećih te najmnogoljudnija zemlja na svijetu, svjetska gospodarska sila Kina oduvijek je vrelo tema za rubrike “vjerovali ili ne”.

Doduše, ako uzmemo u obzir da tzv. beautification apps nisu nikakva novina diljem svijeta te da živimo u vrijeme selfie kulture, onda ova tema možda i nije ništa novo.

No kineske, možemo zapravo reći azijske, aplikacije za uljepšavanje fotografija su zaista karakteristične za ovaj dio svijeta te za mnoge od nas imaju onako jednu uvrnutu notu. Posebice ako u obzir uzmemo to da većina njih od svake fotografije nastoje napraviti - anima ili manga junakinju.

Dalekoistočnu selfie kulturu – mahom onu koju na neki način diktira Japan, a posljednjih desetak godina i Južna Koreja – Kina vrijedno slijedi i dodatno obogaćuje vlastitim ludostima.

Moj prvi boravak u Japanu (kada takvih beauty appova još nije bilo previše) rezultirao ulaskom u onu kabinu za instant fotografiranje koja vam za nekih desetak američkih dolara “servira” 4 prekrasne fotografije na kojoj zaista upoznate “boljeg” sebe i koje definitivno nisu prikladne za dokumente. Naime, na njima je vaša koža blijeđa negoli je to uobičajeno, oči su (poprilično) velike, brade špičastije, a obraščići nestvarno rumeni – kao da vam je Usagi iz Mjesečeve ratnice majka.

“Meet your better self”, tj “Upoznaj bolje sebe”, također je moto najnovijeg dodatka imena PikaPika aplikaciji BeautyCam kineske tvrtke Meitu uspostavljenje 2008. na jugu Kine. Ta tvrtka se usmjerila na proizvodnju pametnih telefona i iznimno popularnih selfie appova. Do sredine ove godine na mjesečnoj razini usluge ove tvrtke koristila je nevjerojatna brojka od 446 milijuna osoba.

eituPic, uz koji se veže navedeni BeautyCam, njihova je perjanica s 52 milijuna aktivnih korisnika na dnevnoj bazi.

On funkcionira na principu nekoliko temeljnih funkcija koje uključuje Beauty Retouch, Edit odnosno Collage, i još nekoliko opcija za uređivanje fotografija i videosnimaka. Najzanimljivija je svakako ova prva s obzirom na to da uključuje funkciju retuširanja vašega lica tako da besplatno dobijete virtualnog make up artista koji, doduše, ne ispunjava želje baš svake žene (ovisno naginjete li crtanim junakinjama ili normalnoj osobi od krvi i mesa).

Nekoliko glavnih funkcija uključuju automatsko retuširanje, zaglađivanje te pobijeljivanje kože, uklanjanje neželjenih efekata, sužavanje odnosno virtualno mršavljenje (te izduživanje nogu!), uklanjanje podočnjaka i vrećica pod očima te naravno povećavanje tog dijela lica kako biste očigledno što više nalikovali manga junakinjama.

Osim toga, automatsko retuširanje vam daje nevjerojatan sjaj u očima te kožu koju sami poželite dotaknuti, a sve to pritiskom samo jednog gumba. Zaboravite bore, prištiće ili neželjeni ton kože (što je u Kini sve što nije bijelo).

Za potrebe ovoga članka “retuširali” smo Poljakinju, Finkinju i Hrvaticu, a komentari Kineza i Kineskinja na dalekoistočnu selfie kulturu slijede uskoro. To be continued!

Njemačka verzija bloga

*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!