16:02 / 02.11.2016.

Autor: Franka Gulin

Dalekoistočni dnevnik - Kineske muke po Halloweenu

Foto: Weibo

Foto: Weibo

Foto: - / -

Halloween je prema Kini krenuo istim onim američkim putevima, samo iz drugog smjera i k tome preko Japana. Posljednjih nekoliko godina znameniti Shibuya i Shinjuku u Tokiju vrve zombijima, čudovištima i krvavim živim mrtvacima.

Ukoliko ste jedan od onih koji gunđaju na sam spomen Halloweena kojeg ne možete smjestiti u nikakav kontekst naših krajeva i jedino ‘maškaravanje’ koje priznajete je ono u veljači – s vama će se složiti zasigurno više milijuna Kineza. Posebice onih starije generacije, ali i kineske vlasti.

Halloween je prema Kini krenuo istim onim američkim putevima, samo iz drugog smjera i k tome preko Japana. Posljednjih nekoliko godina znameniti Shibuya i Shinjuku u Tokiju vrve zombijima, čudovištima i krvavim živim mrtvacima.

Mlađi Kinezi vole sve što dolazi izvana, a u tome prednjači sve ono što je naravno – američko, iako kineska vlada ne voli ‘praznovjerje’ (bilo kojeg tipa).

Ove godine su svi važniji klubovi i barovi po kineskoj prijestolnici imali tematske večeri i to četiri dana zaredom (!), s obzirom da se Haloween ‘slavio’ od petka do ponedjeljka. Svi su se itekako potrudili, uložili mnogo kreativnost, ali i novca u scenografiju, odjeću, maske i šminku.

Jedna od najvećih kineskih afera vezanih uz ovaj blagdan dogodila se točno prije dvije godine kada je pekinška policija zabranila odijevanja u ‘zastrašujuće’ kostime za one koji će se služiti gradskom podzemnom željeznicom.

Policija je tada upozorila domaće stanovnike, a očito prešutno i strance, da bi kostimi mogli uzrokovati gužve i ‘probleme’. U obzir treba uzeti i da je lista stvari koje su se u to doba trebale izbjegavati išla uz onu koja je objavljena uoči summita zemalja APEC-a koji se održavao tjedan dana kasnije.

Radilo se o velikom i važnom sastanka na vrhu kojem su u Pekingu prisustvovali mnogi svjetski vođe uključujući Baracka Obamu i Vladimira Putina.

To je bilo razdoblje kada je kineska vlada dala dodatne slobodne dane Pekinžanima kako ne bi riskirali nepotrebne gužve na cestama automobilima ionako pretpranog grada i kontroverzno onečišćenje zraka. Sve je rezultiralo praznim gradom na pet dana i najplavijim nebom ikada.

Izdajući priopćenje na temu kostima za Noć vještica policija je također tada objavila i da ima ‘pravo regirati ukoliko netko prekrši pravila te da će u slučaju ozbiljnog kaosa, stampeda ili drugog incidenta vezanog uz javnu sigurnost postupiti u skladu sa zakonom’.

Većina kineskih medija prenijela je ovu obavijest, no one vezane uz potencijalna uhićenja su izostala, iako su se svakakve fotografije pojavljivale, ali i nestajale s društvenih mreža i portala.

Iako je i sam predsjednik Xi Jinping posebice naglasio kako se Partija protivi ‘zapadnjačkoj kapitalističkoj ideologiji’, Haloween primjerice ostaje nekineski festival koji se široko slavi po vrtićima s međunarodnim programom (na engleskom jeziku) u vrtićima diljem zemlje.

Čitavo to ustrajanje na obilježavanju blagdana koji nema veze s kineskom kulturom isto toliko se kosi i s tradicionalnim kineskim praznovjerjem i vjerovanjima u sklopu kojih duhovi i čudovišta iz paranormalnih dimenzija izazivaju nevjerojatan strah.

Tome u prilog ide i činjenica da Kinezi ne vole groblja te ih izbjegavaju. Ukoliko primjerice živite u blizini jednog od najznamenitijih u gradu – Revolucionarnog groblja Babaoshan, postoji velika mogućnost da vas tijekom noć taksist tamo neće voziti.

Oni koji se voze u tom smjeru katkada izbjegavaju spominjati naziv istoimene stanice podzemne željeznice u nadi da tako neće podsjetiti taksista na to tamno i mračno mjesto, koje u suštini izgleda nevjerojatno dobro uređeno i veoma čisto.

Godine koje su pred nama svakako će biti zanimljive jer očigledno je da je Halloween uvijek tu negdje, ali i protivljenje te zabrane koje stižu s vrha samog.

Njemačka verzija bloga
*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!