16:23 / 25.11.2017.

Autor: Cody Brown

Stigao je Crni petak

-

-

Foto: - / -

Mislio sam da sam uspio pobjeći od tog ludila, ali ono je došlo za mnom. Napustio sam domovinu, preletio Atlantik, prešao kroz Europu, preko Alpa, ali to nije bilo dovoljno. Zurio je u mene. Nikad nije bilo šanse... nema šanse... da mu umaknem. Debelim slovima preko cijelog letka kočile su se riječi: Black Friday!
Stajao sam pred liftom u predvorju zgrade kad je moja žena pokupila reklamni letak nekog dućana i pokazala mi ga. O ne, pomislio sam. Ne. NEEEEEEE! Letak mi se grohotom smijao, rugao mi se dok su njegove reklame plamtjele u mojim očima.

Mislio sam da sam uspio pobjeći od tog ludila, ali ono je došlo za mnom. Napustio sam domovinu, preletio Atlantik, prešao kroz Europu, preko Alpa, ali to nije bilo dovoljno. Zurio je u mene. Nikad nije bilo šanse... nema šanse... da mu umaknem. Debelim slovima preko cijelog letka kočile su se riječi: Black Friday!

(Uzdah) Kao Amerikancu u Hrvatskoj, nema mi skoro ništa gore nego kad svakakve gluposti iz Amerike stignu u Hrvatsku, poput tupih celebrityja, fidget spinnera i Crnog petka. Black Friday u Hrvatskoj uopće nema smisla, jer ovdje ne postoji Thanksgiving, praznik koji se uvijek slavi četvrtkom i zato PETAK čini Crnim petkom.

Hrvatski Thanksgiving?

Kako Hrvatska može imati Black Friday, kad nema Thanksgiving? I zašto bi Hrvatska imala Thanksgiving kada ovdje nije bilo nikakvih hodočasnika s Mayflowera i Indijanaca koji su zajedno proslavili prvi Dan zahvalnosti? Jesu li Hrvati priredili veliku gozbu Ilirima kad su došli na more u stoljeću sedmom, pa idući dan otišli u šoping u Mall of Nin? Sumnjam.

Da biste razumjeli Black Firday, trebate razumjeti Thanksgiving i američku genijalnost koja ono što nema nikakve veze s novcem pretvara u novac. Thanksgiving je nekad bio sjajan praznik, jer nije bio povezan s konzumerizmom. Bio je to praznik hrane, obitelji i američkog nogometa. Dućani su bili zatvoreni. Onda se pojavio Black Friday, sa svojim zamamnim rasprodajama i ridikuloznim sniženjima. Sada su neki dućani otvoreni i u četvrtak, pa Thanksgiving reklamiraju kao početak Crnog petka.

Kapitalistička hobotnica

U Americi, krakovi kapitalizma prodiru u sve pore društva. Slavimo praznik čiji je smisao da Amerikanci budu zahvalni na onom što imaju, a oni stoje u redovima kako bi kupili nove tričarije. A još nisam ni spomenuo svu onu mahnitost koja obilježava Black Friday. Tučnjave, pobune, čak i pogibije u grčevitom nastojanju da se u svoj toj strci i gunguli ugrabi 'bagatela' na akciji u nekom dućanu nekakvog trgovačkog lanca pod egidom američke korporacije. Black Friday doveo je do proglašenja još nekih šoping dana, tzv. Small Business Saturday i Cyber Monday. Navodno, Cyber Monday nastao je tako što su kupci na webu pecali ono što nisu uspjeli kupiti u dućanima na Black Friday. Zapravo, izmislili su ga online trgovci kako bi promovirali online trgovinu. Naravno, nema smisla čekati ponedjeljak kad je Internet otvoren non-stop.

Ili ne

I evo, krakovi američkog konzumerizma sad nastoje zarobiti Hrvatsku. A možda pretjerujem? Možda ovo nije kraj svijeta, jer ovo je ipak Hrvatska. Kad pomnije pogledam reklamu, vidim da ovdje Black Fri-day traje... cijeli tjedan?Kao hrvatski zet i Amerikanac kojemu je rodno mjesto Tulsa - Oklahoma, često sam šokiran, zbunjen, ali i ugodno iznenađen razlikama u načinu života između SAD-a i Hrvatske. Zato sam i počeo pisati Zablogreb. Ovaj blog zapravo je još jedan pokušaj da shvatim mnoge od tih razlika. Kao član engleske redakcije u međunarodnom programu Hrvatskog radija, želim dočarati Hrvatsku ljudima engleskih govornih područja i ujedno protumačiti ponešto iz tih dijelova svijeta Hrvatima. Glas Hrvatske na svojim mrežnim stranicama donosi i englesku verziju bloga.
*Iznesena mišljenja ili stajališta autora ne odražavaju nužno stajalište HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!