Pero Juričić obilježava 50 godina umjetničkog rada

16.04.2023.

01:34

Autor: Mirna Farkaš Salamon/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Pero Juričić

Pero Juričić

Foto: HRT / HTV

Uz salve smijeha, komičar Pero Juričić proslavio je 50 godina umjetničkog rada. U maloj dvorani Vatroslava Lisinskog izveo je svoju predstavu "Po istinitom događaju" u kojoj u maniri stand up nastupa, uz mnogo autoironije, govori o svemu i svačemu.

Gluma nije samo posao, glumac svojim umijećem oplemenjuje i najkritičnijeg gledatelja. A kada je taj glumac Pero Juričić, publici je zajamčen smijeh.

- Nekako se probam praviti kao da se uopće ne trudim da to bude duhovito, nego znam da je ta životna situacija o kojoj govorim već sama duhovita, pa onda što vi to ležernije napravite, što vi to, kako bi rekao, odigrate kao da vam uopće nije stalo da oni reagiraju, e onda tu ih navučete. To je mamac, ističe.

Tijekom pet desetljeća, put ga je vodio na Dubrovačke ljetne igre, u ITd s kojim je proputovao pola svijeta, u kazalište lutaka, na film i televiziju. Najmlađi mu pamte glas iz mnogih crtića, a glumio je i na jezicima koje ne poznaje.

- Ne znam njemački, oni su se čudili kako netko može govoriti kao da zna, a ne zna, onda sam ja rekao da se sjetim honorara pa mi onda ide, rekao je.

U svojoj obljetničkoj predstavi, stand up komediji "Po istinitom događaju", Juričić govori o glumi i glumcima.

- To su crtice, kao da radite inventuru, nekakvog svoga puta u kazalištu i oko kazališta, i to su uglavnom ti neki detaljčići za koje mislite da su zgodni i zabavni, a i nešto govore, pa sam ja to tako složio jedan mozaik, objašnjava.

- Uletio sam na scenu i u polumraku sletio u gledalište, pa dugo ga ja nisam gledao, onda se onako malo i bojiš, dugo ga nisam vidio na sceni, možda su to sad neke godina, ali kad sam ga vidio - vidio sam da je on još uvijek u dobroj formi i da ne treba imati nikakvu brigu, da se on na toj sceni čvrsto i postojano drži, rekao je njegov sin Filip Juričić.

- Čini se kao, "wow" 5 desetljeća, ali to je kao 5 dana vjerujem, kazala je glumica Matija Prskalo.

- On je jedan dobar, dobar glumac, i kazališni čovjek, istaknuo je redatelj Zoran Mužić.

- Nevjerojatan lik, toliko sjajan glumac, fantastičan partner i ono što je meni se posebno urezalo u sjećanje da je Pero glumac koji posebno podržava mlade glumce, istaknuo je predsjednik HDDU-a Ivica Pucar.

- Poznavajući Peru, njemu još 50 ne bi bilo dovoljno da odglumi sve što bi trebao još odglumiti, smatra glumica Mirna Medaković Stepinac.

- Prođe u trenu i nadam se da će to trajati i dalje, nema ljepši život za mene osim kazališnoga, kaže.

Glumac opće prakse, kako za sebe voli reći, Pero Juričić, i u osmom desetljeću života puni dvorane oduševljavajući i nasmijavajući publiku diljem Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!