12:16 / 14.04.2021.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.M./Vijesti iz kulture/Hina/HRT

60 godina slavnog festivala suvremene glazbe

Najavni koncert u izlogu Francuskog instituta

Najavni koncert u izlogu Francuskog instituta

Foto: Jurica Galoić / PIXSELL

31. Muzički biennale održava se u četiri bloka, sve do rujna, a svečano se otvara u nedjelju, 18. travnja - koncertom Zagrebačkih solista u Hrvatskom glazbenom zavodu - bez publike, ali uz prijenos na Trećim programima Hrvatskog radija i televizije.

Ovogodišnji potpuno drukčiji program Muzičkog biennala u Vijestima iz kulture najavila je umjetnička ravnateljica Margareta Ferek Petrić:

Otvorena izložba "Kelemenov pozdrav svijetu"


Ususret 31. Muzičkom biennalu u Etnografskom muzeju u Zagrebu u utorak je otvorena izložba posvećena osnivaču te manifestacije - velikom skladatelju Milku Kelemenu.


 Kelemen prema mnogima je najznačajniji hrvatski skladatelj 20. stoljeća, koji je karijeru većim dijelom gradio u međunarodnim okvirima. Ipak, cijeloga je života bio vezan uz rodnu Slatinu. Ondašnjem Zavičajnom muzeju donirao je svoju ostavštinu - koja uključuje fotografske dnevnike s putovanja - predstavljene na izložbi "Kelemenov pozdrav svijetu".


- U više svojih intervjua on je zaista naglasio da su putovanja taj neki iskustveni element, a kroz taj iskustveni element on implementira nove spoznaje o novim kulturama, novim tradicijama, novim načinima života u svoju glazbu, napomenuo je autor izložbe Srđan Đuričić.

Najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj


Muzički biennale Zagreb od 1961. godine najaktivniji je i najvažniji festival u Hrvatskoj u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Svake neparne godine, Zagreb se na deset dana transformirao u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe.


Ove godine zbog pandemije koronavirusa organizatori su odlučili predstaviti nešto drugačiji oblik festivala: od travnja do rujna 2021., 31. muzički biennale Zagreb održat će se u četiri programska bloka - Furioso!, Shifting, le sacre de l été i Celebration.


- Žanrovski vrlo raznolik program obraća se publici svih godišta i bit će održan na raznim gradskim lokacijama, kao i u online formatu, najavila je umjetnička ravnateljica festivala Margareta Ferek Petrić.


Najavni koncert u izlogu Francuskog instituta

Najavni koncert u izlogu Francuskog instituta

Foto: Jurica Galoić / PIXSELL

"Nadoknadit ćemo prethodnu godinu"


- Ovogodišnjim MBZ-om nadoknadit ćemo prethodnu godinu, putovat ćemo, razdvajati zvuk i sliku, ali ih i povezivati, proživjeti koncerte i zanimljive instalacije, svjedočiti obljetnicama, praizvedbama i izvedbama domaćih i stranih skladatelja, poručuju organizatori.


Pandemija koronavirusa i potresi koji su pogodili Hrvatsku izmijenili su desetljetnu tradiciju MBZ-a, no organizatori su ustrajni u tome da publici ponude najaktualniju suvremenu glazbu kao i dosad.


Predfestivalski dio programa počeo je 9. travnja a predstavlja nekoliko pop-up koncerata i glazbeno-plesnih akcija na otvorenom u izvedbi studenata zagrebačke Muzičke akademije. Predfestivalsko vrijeme obilježit će i interaktivne instalacije Bojana Gagića, Vitra Drinkovića, Ane Horvat i Ive Ćurić.


Zagrebački solisti za svečano otvorenje 18. travnja


Svečano otvorenje 31. MBZ-a i početak prvog programskog bloka pod nazivom Furioso! obilježit će Zagrebački solisti, ansambl koji je uz festival od njegova osnutka 1961. Izvedbom Koncertantnih improvizacija Zagrebački solisti odat će počast utemeljitelju MBZ-a, Milku Kelemenu, a uz djela Rubena Radice, Stanka Horvata i Frane Paraća; predstavit će i jednu praizvedbu skladbu concerto scosso / Potreseni koncert saksofonista i skladatelja Gordana Tudora, skladbu posvećenu stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Koncert će se prenositi uživo na HTV 3, HR3 i i na platformi HRTi.


Iste večeri, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog Black Page Orchestra izvest će nekoliko djela domaćih i stranih skladatelja, a praizvest će Scarlet Woman Looking to the Left Ivane Kuljerić Bilić te Sinking Toilet Water Level Alena i Nenada Sinkauza. Njihov koncert publika će moći pratiti putem live streama na YouTube kanalu MBZ-a, na kojem možete vidjeti i video prezentaciju ovogodišnjeg programa:

Posebna platforma za djecu i roditelje


Na prvi dan festivala, 18. travnja, objavit će se i nova web-stranica kidz.mbz.hr koja će kroz brojne različite materijale, slušaonice i učionice ponuditi ne samo djeci već i njihovim roditeljima i učiteljima, novi pristup suvremenoj glazbi.


Program za djecu ove je godine, zbog epidemioloških uvjeta, u potpunosti preseljen u digitalne formate, a maskota MBZ programa za djecu je Svirko. Njegov zadatak je voditi djecu kroz interaktivne i edukativne sadržaje, kvizove, razgovore sa skladateljima i izvođačima, ali i kroz animirano-igrani serijal čija je autorica glazbena edukatorica i violinistica Lucija Stanojević.

20. rođendan Cantus Ansambla


U sklopu prvog programskog bloka MBZ-a obilježit će se i 20. rođendan Cantus Ansambla, koji je izniknuo upravo na MBZ-u. Ansamblom će ravnati Ivan Josip Skender, solisti će biti dugogodišnji članovi udaraljkaš Marko Mihajlović i klarinetist Danijel Martinović, a program koji će izvesti predstavlja srž njihovoga djelovanja, skladbe istaknutih skladatelja međunarodne scene uparene s djelima hrvatskih autora različitih generacija.


Ovaj put to će biti skladbe iz pera argentinskog skladatelja Martina Matalona, talijanskog autora Fausta Romittelija te njihovih hrvatskih kolega Dubravka Detonija, Antuna Tomislava Šabana i Helene Skljarov, koja je za ovu priliku skladala novo djelo za ansambl, dirigenta i šah.


I ovaj koncert prenosit će se uživo na YouTube kanalu MBZ-a, baš kao i dva online koncerta koji slijede dan kasnije: u biennalskom duhu razigrani nastup pijanista Ivana Batoša te live stream koncerta iz Bratislave na kojem će slovački Quasars ansambl izvesti nekoliko novih, ali i nekoliko već poznatih djela domaćih i stranih skladatelja. Koncertu što će ga u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina 19. travnja održati orguljaši Pavao Mašić i Katarina Javora moći će se nazočiti i fizički, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Prvi programski blok MBZ-a završava koncertom 22. travnja u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U okviru proslave 100. obljetnice Muzičke akademije nastupit će ASMANGU studentski ansambl za suvremenu glazbu Muzičke akademije.

Za atraktivan program zaslužna nova umjetnička ravnateljica


MBZ ove se godine održava pod vodstvom umjetničke ravnateljice Margarete Ferek-Petrić, mlade i uspješne hrvatske skladateljice s bečkom adresom u čijoj umjetničkoj viziji 31. MBZ donosi mnoštvo skladateljskih stilova i karaktera, kontrast generacija, starog i novog, tradicionalnog i suvremenog.


Margareta Ferek-Petrić obrazovala se na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču kod Ivana Eröda, Chaye Czernowin i Klaus-Petera Sattlera. Napisala je velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbu za kazalište i za jazz orkestre. Dobitnica je stipendija raznih ustanova i zaklada te brojnih nagrada među kojima je i nagrada grada Beča za glazbu te godišnja nagrada HDS-a Boris Papandopulo. Njezine skladbe naručuju brojni ugledni međunarodni ansambli, a skladateljica je česta gošća važnih međunarodnih festivala.

Margareta Ferek-Petrić

Margareta Ferek-Petrić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na MBZ-u je dosad sudjelovala isključivo kao skladateljica. U suradnji s vokalnim ansamblom Antiphonus nastala je njena skladba "Silentium", praizvedena 2015. u Muzeju Mimari, dok je na festivalskom izdanju 2019. predstavila skladbu za trio Marsupilami "What happens to the hole when the cheese is gone".


Kompletan program 31. MBZ-a dostupan je na festivalskim mrežnim stranicama.

Margareta Ferek-Petrić u Vijestima iz kulture

Margareta Ferek-Petrić u Vijestima iz kulture

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!