Posveta osnivaču Muzičkog biennala Milku Kelemenu

13.04.2021.

12:52

Autor: Hina/Vijesti iz kulture/HRT

Kelemenov pozdrav svijetu

Kelemenov pozdrav svijetu

Foto: Etnografski muzej / HRT

Izložba „Kelemenov pozdrav svijetu“, posvećena osnivaču Biennala i jednom od najznačajnijih suvremenih skladatelja Milku Kelemenu, otvarena je u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a na Prvom programu Hrvatskoga radija emitirana je dokumentarna emisija također naslovljena "Kelemenov pozdrav svijetu".

Izložbu posvećenu Milku Kelemenu obišla je ekipa Vijesti iz kulture:

Izložba donacije obitelji Kelemen


Izložba je ostvarena je u suradnji Muzičkog biennala Zagreb s Etnografskim muzejom u Zagrebu i Zavičajnim muzejom Slatina, koji je 2012. dobio donaciju Milka i Miroslave (Mele) Kelemen.


U toj se donaciji ističu osobni predmeti supružnika, a posebno mjesto predstavlja bogata fotodokumentacija s putovanja širom svijeta koju čini pedesetak albuma, koja se predstavlja na zagrebačkoj izložbi.


Kako se napominje u najavi, putovanja su utjecala i na Kelemenov razvoj kao kompozitora, i sam govorio da su mu odlasci u Japan, Kinu, Indiju, SAD, Egipat, na Aljasku, u Sovjetski Savez, Afriku, sva ta iskustva i utjecaji bili važni kako da se pronađu nove strukture i zvukovi u kojima misli, osjeća i radi.


- Objekt fotografiranja bili su više ili manje poznate građevine, ljudi i okolina, a njihov realistični prikaz odvodi nas na ta daleka mjesta. Fotografije tržnica, gradskih ulica gotovo da dočaravaju mirise, zvuke i uzavrelu atmosferu mjesta, napominje se u najavi.


Milko Kelemen

Milko Kelemen

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Nasuprot tomu fotografije divljine, krajolika ili hramova dočaravaju osjećaj poštovanja, dubokog spokoja i uzvišenosti. Fizička, ali i iskustvena putovanja supružnika Kelemen, odvode nas kao promatrače u drugi svijet pomalo stran i nepoznat većini, a ujedno prikazuje Kelemena kao svjetskog putnika putnika svijeta, dodaje se.


Izložba je dio predfestivalskog programa Muzičkog biennala Zagreb koji se službeno otvara 18. travnja i trajat će do rujna. S obzirom na pandemiju svoje slavljeničko izdanje u okviru kojega slavi 60 godina festivala, održat će u četiri programska bloka.


Izložba posvećena Kelemenu ostaje otvorena do 9. svibnja. Autor izložbe je Srđan Đuričić iz Zavičajnog muzeja Slatina, a kustosica Željka Petrović Osmak iz Etnografskog muzeja.

Oda-birano na HRT: radiopisni kolaž o oratoriju "Salut au monde"


Uz novo izdanje međunarodnog festivala suvremene glazbe koje ove godine obilježava 60. obljetnicu, odnosno uoči početka 31. Muzičkog biennala Zagreb, u ciklusu Oda-birano na Prvom programu Hrvatskoga radija reprizirali smo glazbeno-dokumentarnu priču "Kelemenov pozdrav svijetu" koju je prije dvije godine autorica Iva Lovrec Štefanović oblikovala iz arhivskih razgovora s Milkom Kelemenom (1924-2018) i njegovih zapisa o detaljima nastanka i strukture oratorija "Salut au monde" na stihove Walta Whitmana. Upravo je to djelo (nastalo prije dvadesetak godina) sam Milko Kelemen označio najznačajnijom porukom svojeg svekolikog stvaralaštva.

Milko Kelemen s autoricom emisije Ivom Lovrec Štefanović

Milko Kelemen s autoricom emisije Ivom Lovrec Štefanović

Foto: Hrvatski radio / HRT

“Kelemenov pozdrav svijetu” – radiopisni kolaž o detaljima nastanka i strukture oratorija za govornika, soliste, zbor i orkestar koji je Milko Kelemen dovršio 1999. godine, u kojem smo uvrstili ulomke iz razgovora s autoricom emisije koji je snimljen 2004. godine kada je ostvarena izvedba za skladateljev 80. rođendan, te kraće ulomke iz razgovora koji je 2001. godine vodio Ivan Živanović, kao i dijelove intervjua iz 1997. godine s Dieterom Koelmelom objavljenog u knjizi “Svjetovi zvuka”.


Pročitali smo i skladateljevu bilješku iz rukopisa o oratoriju koju je zapisao uz prvu izvedbu u Zagrebu 1999. godine. Iz emisije “Pet minuta poezije u jedan” preuzeli smo ulomak Whitmanova spjeva Salut au monde u prijevodu Tina Ujevića koji je tumačila glumica Jelena Miholjević.


Ulomci iz oratorija prenijeti su sa snimke izvedbe 2004. godine pod ravnanjem Nikše Bareze, spikersku suradnju ostvario je Tomislav Baran, a konačno tonsko oblikovanje Zoran Brajević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!