Balet "Peer Gynt" premijerno u zagrebačkom HNK

31.03.2023.

Zadnja izmjena 21:59

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/Dnevnik/IMS/HRT

Balet "Peer Gynt"

Balet "Peer Gynt"

Foto: HTV / HRT

Baletni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu premijerno je izveo predstavu "Peer Gynt" u koreografiji Edwarda Cluga, a prema drami norveškoga pisca Henrika Ibsena i uz glazbu Edvarda Griega.

Balet "Peer Gynt", praizveden prije sedam godina u Mariboru, vrlo brzo postao je jedan od izvođenijih u Europi. Nakon Beča, Züricha, Rige, Dortmunda i Varšave, od večeras je i u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Riječ je vrlo atraktivnom modernom baletu inspiriranom, uz ostalo, apsurdom i ironijom.

„Peer Gynt” Henrika Ibsena personifikacija je laži i avanturizma, neosjetljiv na patnju svih oko sebe. U opreci s dramom, iako ju je za praizvedbu naručio sam Ibsen, glazba Edvarda Griega romantična je i nježna. 

- Glazba je bila osnovna za pisanje libreta. Bilo je to dugo istraživanje, jer Grieg nije napisao glazbu za balet, već za predstavu. Stoga je bio velik izazov prikazati priču, koja se temelji na različitim žanrovima, kroz ples, objašnjava koreograf Edward Clug.

Iako Peer Gynt sebe vidi kao svjetskog čovjeka na epskom putovanju, u baletu vidimo da postaje samo otuđena ljuštura.

- Koreografija je uistinu teška, mnogo je malih pokreta kojima moramo ispričati priču i prikazati promjenu emocija, kaže Takuya Sumitomo koji nastupa u glavnoj ulozi Peera Gynta.

- Svaka uloga, svaki korak, sve ide zajedno, za mene kao plesača to je predivno. Na početku sam mlada curica, ali prošlo je 80 godina i na kraju sam stara, govori o svojoj ulozi Solveig balerina Natalia Kosovac.

Maestro Simon Robinson prvi put dirigira u zagrebačkoj nacionalnoj kući, a došao je na poziv Edwarda Cluga s kojim je i prije sedam godina radio na svjetskoj premijeri "Peera Gynta" u Mariboru.

U Zagrebu ga je oduševio entuzijazam članova orkestra, kaže da su vrlo brzo napredovali od samog čitanja nota do sviranja i saznanja da je riječ o iznimno lijepoj glazbi koja nas sve uzdiže.

No ulaznice za sve planirane izvedbe tog baleta već su rasprodane. 

- Pokušat ćemo pronaći više prostora za baletne predstave, što nije lako jer u kazalištu je mnogo različitih produkcija. Znamo da publika želi više baletnih izvedbi, sve su naše predstave rasprodane i moramo pronaći način kako da to izvedemo, izjavio je Massimiliano Volpini, ravnatelj Baleta HNK Zagreb.

Gotovo snena koreografija priče o nadi u spas preko bezuvjetne ljubavi nesumnjivo je novi hit zagrebačkog baleta, no publici ostaje nada da će "Peer Gynt" na repertoaru biti i sljedeće sezone.

Priča koja inspirira i danas


U drugoj polovici 19. stoljeća veliki norveški dramatičar Ibsen stvorio je lik nemirna anti-junaka Peera Gynta, avanturista, lažljivca i nepopravljiva romantika koji tražeći pravoga sebe u svojim snovima i napola mističnoj stvarnosti ne brine o nedaćama u kojima ostavlja svoje bližnje, stoji u najavi. Edvard Grieg je, slušajući Ibsenovu poeziju, napisao najmelodičniju i najslavniju glazbenu uvertiru, pa je do danas Solveigina pjesma mnogo poznatija od one koja ju je nadahnula, dodaje se.

I danas, 150 godina poslije, priča Peera Gynta, ukorijenjena i u folklor i u nesvjesno, inspirira mnoge najrazličitije umjetnike.

Koreograf mariborskoga Slovenskoga narodnog gledališča Edward Clug postavio je u svojemu matičnom kazalištu 2015. godine ovo slavno djelo, sagledavši ga iz posve drugačijega rakursa, iz pozicije naše epohe.

Poput Peera, čovjek danas živi na spoju različitih mentalnih epoha, a mnogi vjeruju kako su rođeni za velike stvari, samo trebaju shvatiti otkuda krenuti. I danas je mnogima jednako važno izabrati između krilatice "budi svoj" i uvjerenja trolova "budi zadovoljan sobom".

"Kulturalni kodovi se mijenjaju, veze pucaju, niti postaju tanje, ali... ljubav i dalje spašava te je vjernost kakvu je ponudila Solveig danas potrebnija nego ikada", poručuju iz HNK-a Zagreb.

Ansambl predstave među ostalima čine Takuya Sumitomo, Guilherme Gameiro Alves, Yuho Yoshioka, Tomislav Petranović, George Stanciu, Pavel Savin, Balint Rauscher, Alen Gotal, Domagoj Vrbljanin, Siniša Bosnar, Taiguara Goulart, Natalia Kosovac, Miruna Miciu, Helena Troha, Saya Ikegami, Anamarija Marković, Rieka Suzuki, Mutsumi Matsuhisa, Lucija Radić, Atina Tanović i drugi.

Libretist i koreograf je Edward Clug, dirigent Simon Robinson, scenograf Marko Japelj, kostimograf Leo Kulaš, a oblikovanje svjetla Tomaž Premzl.

Predstava nastaje u sklopu programske suradnje HNK-a u Zagrebu i SNG-a Maribor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!