Posljednje pripreme za premijeru baleta "Peer Gynt"

31.03.2023.

11:16

Autor: Vesna Mimica/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

"Peer Gynt"

"Peer Gynt"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu teku posljednje pripreme za večerapnju premijeru baleta "Peer Gynt" u koreografiji Edwarda Cluga, direktora Mariborskog baleta koji ga je postavio na Mariborsku scenu.

Kako je koreograf Edward Clug pristupio složenom zadatku postavljanja tog baleta na pozornicu zagrebačkoga HNK-a, provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

"Peer ti lažeš," poznate su riječi njegove majke kojima počinje drama "Peer Gynt" Henrika Ibsena. Put od teksta do baleta bio je veoma dug i Ibsen je tek 1875. bio potpuno zadovoljan glazbom Edvarda Griega kojeg je sam izabrao za skladatelja.

Nastaje tako jedan od najzanimljivijih baleta koji je za HNK u Zagrebu koreografirao Edward Clug, plesač i koreograf, zagrebačkoj publici poznat po sjajnim izvedbama i koreografijama.

Ovo je emotivan i poseban povratak na scenu na kojoj je plesao s nekim od najvažnijih solista baleta HNK Zagreb poput Irene Pasarić. Griegova glazba bila je velik izazov za koreografa. Katkada preromantična za pojedine dramaturške zahtjeve, tražila je dodatno istraživanje i prilagodbu.

- U ovom je djelu zanimljivo to da nas Ibsen upoznaje s mnogim žanrovima. Sve počinje u realističnom okruženju, vodi nas u zemlju vila i trolova, a zatim u romantično okruženje dvoje glavnih likova. To je filozofsko, metafizičko i na kraju gotovo duhovno djelo. Sve to izraziti plesom veoma je izazovno. Morao sam predviđati, naglašavati stvari koje su produkcijski i scenski nevidljive, a povezuju Gyntov avanturistički duh i objašnjavaju radnju, priča koreograf Clug.

Edward Clug

Edward Clug

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Lik Peera Gynta putuje kroz mnoge zemlje, ali zapravo putuje čudnim i izmišljenim svjetovima. Postaje uspješan poslovni čovjek i kralj luđaka, no ne pronalazi pravog sebe. Lažljivac, loša osoba, ali i umjetnik koji ne nalazi mir u maloj sredini - žrtva je svoje pohlepe i ambicije.

- To imamo u današnjem društvu i točno znamo što ovo djelo govori. Ipak, nije riječ o zlu nego spasenju i nadi da i osobe poput njega mogu biti spašene, zaključuje Edward Clug.

Peera Gynta otkupljuje vjerna mu Solveig strpljivom i milosrdnom ljubavlju. Pa ako je riječ o ljepoti i vjernosti, Clug je to svakako postigao s obje postave čuvenog baleta. No njegovo koreografsko umijeće, moderan izraz i perfekcija u pokretu ljubitelji plesne umjetnosti sigurno će cijeniti.

Nakon večerašnje premijere, balet "Peer Gynt" na rasporedu je zagrebačkoga HNK-a 1., 4., 5. i 12. travnja.

"Peer Gynt"

"Peer Gynt"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!