Čak devet knjiga u jednoj promociji - Mladena Machieda

29.11.2022.

19:55

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Talijanist, pjesnik, antologičar Mladen Machiedo

Talijanist, pjesnik, antologičar Mladen Machiedo

Foto: Dnevnik / HRT

U Matici hrvatskoj predstavljeno je čak devet knjiga - i to jednog autora - akademika Mladena Machieda. Zanimljivo je da su te knjige našeg najistaknutijeg talijanista, pjesnika, antologičara i prevoditelja izdane od početka pandemije do danas.  

Da COVID nikako nije isprika za šutnju - potvrdio je akademik Mladen Machiedo - promovirajući u jednom danu čak devet knjiga - ukoričenih od 2019. do danas.

- Ne znam kad se dogodilo da se devet knjiga jednog autora predstavilo u jednom danu - to svjedoči o njegovoj vitalnosti, o njegovoj intelektualnoj radoznalosti, i sretni smo da se baš u Matici predstavlja svih devet knjiga, naglasio je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

- Nastajale su katkada i u desetljećima prije, a poneka je nastala i unutar ove godine, a poneka još nije tu - koja je u nastajanju, poručio je talijanist, pjesnik, antologičar Mladen Machiedo.

Majstor malih poetskih formi, antologičar, prevoditelj, naš je najistaknutiji talijanist - poznat u promicanju kulturnih odnosa Hrvatske i Italije.

- To je čovjek koji je dobio petnaestak nagrada u Italiji, to treba uzeti u obzir. Govorimo o čovjeku koji ima ugled , ne samo u Hrvatskoj, već i inozemstvu, rekao je Gavran. 

Među naslovima - jedna je knjiga posvećena i njegovu likovnom stvaralaštvu, koje do sada javnosti nije predstavljao. Polazište mu je u vlastitim tekstovima, u kojemu su praznine bile naznaka likovnog interesa.

- Pa su te praznine koje je ostavljao u tekstu, kao preskoci - nisu bili dio pjesničkog znakovlja, ali se može tretirati kao likovni element, dodao je likovni kritičar Milan Bešlić.

Nedvojbeno je da je ishodište nalazio iu letristima, u vizualnoj jedinici, dadaistima, u konstruktivistima. Necrtač i neslikar - pronalazi se u fotografiji i kolažu.

- Još od mladih dana je bila moja prva dilema: biologija ili umjetnost. A onda je druga dilema bila: slikarstvo ili književnost. I kad sam vidio da mi idu ispred tehnike koju sam posjedovao - odlučio sam se za književnost, naglasio je Machiedo.
Zbog odluke ne žali ni akademik, a ni matičini posjetitelji - kojima je otkrio i autobiografske elemente iz možda sljedeće knjige u nastajanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!