Danijelov 'pop art' oduševio i Evu Longoriu

05.06.2021.

06:53

Autor: Vesna Zovko/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Danijel Jaman

Danijel Jaman

Foto: HTV / HRT

Njegove slike nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Od slučajnih prolaznika koji navrate u jegov atelje u Splitu do holivudske zvijezde Eve Longorije. Svoje slikarstvo definira kao novi pop art, a u njemu je uživala i naša ekipa.

Galerija
Umjetnost Danijela Jamana, Foto: HTV/HRT
Umjetnost Danijela Jamana, Foto: HTV/HRTUmjetnost Danijela Jamana, Foto: HTV/HRTUmjetnost Danijela Jamana, Foto: HTV/HRTUmjetnost Danijela Jamana, Foto: HTV/HRT

- U slučaju Eve Longorije radilo se o poklonu za koji ja nisam znao kome ide, nego sam naknadno saznao kada je ona primila tu sliku. Klijenti su se vratili s povratnom informacijom da je dobila tu sliku, da je bila zadovoljna, priča Danijel Jaman

Očajna kućanica Longorija zasigurno je dobra reklama njegovoj umjetnosti, no ne mari Danijel mnogo za reklamu i zvučna imena. Zasigurno je jedan od najneobičnijih umjetnika koje ćete sresti. Njegove slike svijetle, jarkih su boja, ujedno su i živopisne višeznačne instalacije koje na kritičan, ali i simpatičan način upozoravaju na različite fenomene našega vremena. Prvi je majstor mašte i kontrasta.

S jedne strane imamo suvremenu modernu Veneru koja iskače iz kante za smeće optočena dijamantima liže sladoled i gleda u klasičnu Botticellijevu Veneru. A banana je, vjerojvali ili ne, sastavni dio kompozicije svake slike. Zapravo, ona je jedna duhovita provokativna vrsta umjetnikova potpisa. Čak i Mona Lisa je dobila svoju bananu, a Danijel ju je prikazao kako se na štekatu u Splitu svađa s konobarom.

Njegove su slike posebne po mnogo čemu, primjerice - nemaju okvir. Bar ne onaj klasični. Umjetnik ga sam oslikava. Tako da je sastavni dio njegove slikarske priče. Svaka slika nova je višeslojna priča koja promatrača ponekad začudi, ponekad rastuži, a ponajčešće nasmije...

Iako je glavna meta njegovih kistova konzumerizam i besmisao koji iza sebe ostavlja, umjetnik uvijek nudi i nadu, optimizam, inspiraciju za drugačiji doživljaj života. U jednom je trenutku na njegove slike sletio leptir. Podario im je simboliku leta, slobode, posebnih emocija.

- Tako da imamo ljubavnog leptira, ljubavnog vojnika, imamo EKG leptira, koji je povezan za srce a srce ima emotivno i zdravstveno značenje, priča Danijel. Njemu je slikarstvo zapisano u genima. Ponosan je na obiteljsko slikarsko naslijeđe koje mu je uljepšalo djetinjstvo i život.

Naime, djed mu se bavio slikarstvom i svoje prve slikarske korake Danijel ne naučio uz njega. A ljepota igre prati ga i danas. Taj dječak u njemu još nestašno istražuje svjetove, unutarnje i vanjske, povezuje simbole, boje, umeće u kompozicije neočekivane detalje. Ne strahujući od eksperimenta, neshvaćenosti ili osude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!