Izložba "Strip ili život" otvara netipična žanrovska pitanja

21.10.2021.

13:21

Autor: Regina Zubanovi/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Izložba "Strip ili život"

Izložba "Strip ili život"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Splitska izložba „Strip ili život" u Sveučilišnoj galeriji Vaska Lipovca objedinjuje radove akademskih slikara i strip-autora Helene Klakočar, Sonje Gašperov i Ivana Marušića.

Sve troje umjetnika imaju objavljene važne opuse autorskog stripa u Hrvatskoj i inozemstvu, i nagrađivani su na nekima od najpoznatijih međunarodnih strip-festivala, a neke od njihovih priča ispisali su stvarni događaji.


Izložbu je obišla ekipa Vijesti iz kulture:

Likovi iz Heleninih stripova stvarni su junaci. Pripadnici MORH-a i MUP-a koji su 2015. sudjelovali u misiji Triton i spašavanju migranata i obrani europskih granica.


U dokumentarni strip "Zid Mediterana" uskočila je posada broda Andrija Mohorovičić na temelju njihovog prepričavanja autorici što su sve proživjeli na moru.


- Htjela sam da ovi likovi stripa iskoče van na ovoj izložbi. Tako su ovi likovi obučeni u zaštitna koja su bili ti spasioci nosili na sebi, za izbjeglice to su anđeli koji spašavanju njih i život njihove djece, kaže Helena Klakočar.

Helena Klakočar

Helena Klakočar

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Strip ili život - dakle nije pitanje sad već više život u stripu. Ono što povezuje radove troje umjetnika, inače samosvojnih i originalnih poetika jest za medij stripa još uvijek netipično problematiziranje osobnih, društvenih, socijalnih i političnih tema. Ponekad ozbiljno, ponekad duhovito i ironično, ali uvijek autorski beskompromisno i likovno atraktivno.


- Život i strip - znači stripovi koji su životni, koji se bave nečim što je relevantno ljudima, zanimljivo, ili obrađuje teme s kojima se svi suočavamo, napominje autor izložbe Ivan Marušić.

Ivan Marušić

Ivan Marušić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Troje autora na ovoj izložbi povezuje i želja da se strip u galeriji predstavi atraktivno, uvečanim prizorima i instalacijama, poput kioska ili "Vučine" Sonje Gašperov koja ovom izložbom završava ciklus nagrađivanog stripa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!