Koncerti i dokumentarni film u čast Dori Pejačević

04.02.2022.

20:29

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Dora Pejačević

Dora Pejačević

Foto: Dnevnik / HRT

U koncertnoj dvorani u Leipzigu održan je koncert na kojem je Gewandhaus orkestar izveo simfoniju prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Simfonija posvećena njezinoj majci trebala je upravo u toj dvorani biti izvedena prije točno 100 godina, a sada je zaživjela zahvaljujući inicijativi dvoje njemačkih zaljubljenika u Doru Pejačević.


Za tragičnu i senzibilnu Doru Pejačević vrhunac karijere bila je izvedba Simfonije u fis-molu u Dresdenu. U trenutku kad ju je maestro Arthur Nikisch stavio na repertoar leipziškog simfonijskog orkestra činilo se da će zasjati na svjetskoj glazbenoj sceni. Međutim, veliki dirigent nenadano je umro.

- Njezin život je bio tragičan, umrla je vrlo mlada. Dakle, živjela je u razdoblju u kojem se bilo teško promovirati. U tom razdoblju nije bilo ni Facebooka, ni tvitova ni društvenih mreža. Nama je zadovoljstvo veliko da nakon 100 godina možemo obnavljati njenu baštinu, rekao je Gordan Bakota, hrvatski veleposlanik u Njemačkoj.

Jučer i večeras čak dva koncerta posvećena Nikischu pod ravnanjem Andrisa Nelsonsa ispravila su nepravdu.

- Tijekom priprema za film o Dori, sinula mi je ideja da nakon točno 100 godina ostvarimo njezin san i uz odličnu suradnju s orkestrom, izveli smo simfoniju prvi put u ovoj za to nesuđenoj dvorani. Danas je za mene prekrasan dan, rekla je Kyra Steckeweh, pijanistica i redateljica dokumentarnog filma.

Kyra i Tim snimili su dokumentarni film o Dori Pejačević. Od kampanje masovnog financiranja preko posjeta Našicama do otkrivanja originalnih rukopisa, ovi Nijemci zaljubljeni u rad prve hrvatske skladateljice, ulažu velike napore u promidžbu njezina imena i djela.

- Već 3 godine radimo na filmu, a velik i intenzivan posao ne bi bio moguć bez hrvatske koprodukcije. Mnogo je originalnih materijala, a pogotovo su nam važne Našice. Želimo da što više zemalja čuje za ime Dore Pejačević. Ona je, naime, imala posebnu emotivnost, kazao je Tim van Beveren, redatelj i producent dokumentarnog filma.

Iako je umrla sa samo 37 godina, iza sebe je ostavila 57 dovršenih radova.

Baš kao što su ulaznice za ove koncerte planule u sat vremena, autori se nadaju da će i one za premijeru filma ovog ljeta u Hrvatskoj nestati jednakom brzinom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!