Obnova crkve sv. Franje Asiškog na Kaptolu

30.09.2021.

20:25

Autor: Lana Gašparac/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Unutrašnjost crkve sv. Franje Asiškog na Kaptolu

Unutrašnjost crkve sv. Franje Asiškog na Kaptolu

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Počeli su radovi na obnovi crkve sv. Franje Asiškog na Kaptolu. Riječ je o iznimno velikom građevinskom zahvatu s obzirom na to da je riječ o jednom od najstarijih franjevačkih samostana u Hrvatskoj, a radovi su vrijedni 135 milijuna kuna. 

Galerija
Samostan sv. Franje Asiškog na Kaptolu, Foto: Dnevnik HTV/HRT
 Gvardijan fra Smiljan Berišić, Foto: Dnevnik HTV/HRTDamir Foretić, projektant obnove, Foto: Dnevnik HTV/HRTAnte Kelava, izvođač radova, Foto: Dnevnik HTV/HRT

Na zagrebačkom Kaptolu radovi su u punom jeku. Počela je sanacija, ali i očvršćivanje jedne od najvažnijih sakralnih građevina, utočišta brojnih Zagrepčana. 


- Radimo temeljenje, upravo se rade geotehnička sidra da bi se ojačali temelji crkve i unutrašnji dio crkve, pogotovo zapadni dio koji je najviše stradao, rekao je projektant obnove Damir Foretić.


Vrhunac radova očekuje se tek za dva mjeseca kada će se mijenjati cijeli krov i sanirati zvonik. Izvođači kažu, riječ je o iznimno velikom i zahtjevnom projektu. 


- Pogotovo stoga što je to kulturna baština gdje treba pomno pristupiti, smišljeno i razrađuje se svaki detalj. Danas imamo 40-ak ljudi na gradilištu, kad ih rasporedite doslovno ih ne vidite, to samo govori koliko je objekt velik, kaže jedan od izvođača radova, Ante Kelava


Gvardijan samostana sv. Franje Asiškog na Kaptolu fra Smiljan Berišić kaže kako su radnici sada zamijenili franjevce koji su zbog potresa morali napustiti Kaptol, no ističe - sve je to život.


- Stradala je katedrala, stradala je Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj, izgubilo se to srce grada. Ja uvijek kažem svaka kriza rađa i priliku i mogućnost, mi vjerujemo da će nakon ove obnove naš samostan i crkva biti puno sigurniji i da ćemo se moći opet vratiti, smatra fra Berišić. 


Do održavanja prve mise u novoobnovljenoj crkvi, Zagrepčani će morati pričekati još godinu dana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!