MUP: U 2020. evidentirano 268 počinitelja vršnjačkog nasilja

24.02.2021.

16:58

Autor: Lana Gašparac/Regionalni dnevnik/HRT

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Posljednje srijede u veljači u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava se dan ružičastih majica, tj dan borbe protiv vršnjačkoga nasilja.

Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u Kanadi maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici kao podrška majica koja se borila protiv raka. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima.

Obilježavanje tog dana podrazumijeva provođenje javne kampanje usmjerene na cijelu javnost, posebice djecu i mlade s ciljem njihove senzibilizacije o važnosti uočavanja problema te aktivnog angažmana u sprječavanju svih oblika vršnjačkog nasilja, priopćeno je iz MUP-a, koji se uključio u edukaciju te obilaze škole, vrtiće i odgojno obrazovne ustanove kako bi educirali djecu i učenike.

Istaknuli su kako je tijekom 2020. godine evidentirano 268 počinitelja vršnjačkog nasilja (maloljetni i mlađi punoljetni počinitelji (0-21) kaznenih djela na štetu maloljetnih osoba) od čega 241 ženskih počinitelja i 27 muških, što je u odnosu na 2019. godinu manji broj počinitelja vršnjačkog nasilja, budući je u 2019. godini evidentirano njih 390 (354 muška i 36 ženskih počinitelja), što je pad za 31,3 posto.

U MUP-u ističu i kako djeca dobro prate ono što je "IN" te da suvereno "vladaju" Internetom, odnosno različitim društvenim mrežama, korištenjem mobitela i drugih informatičkih uređaja, pri čemu se nerijetko susreću sa neselektiranim sadržajima u kojima su prisutni različiti oblici nasilja, te da treba biti oprezan pri njegovom korištenju.

Središnje obilježavanje Dana ružičastih majica biloje u Okučanima, u školi u koju idu djeca više nacionalnosti. Moto akcije je Nasilje prestaje ovdje!

Ružičaste majice odjenuli su i u zagrebačkoj osnovnoj školi Središće, gdje su i zaplesali.

Pjesma mlade pjevačice Albine koja će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjoj Eurovoziji, bila je inspiracija djelatnicima škole u Središću da Dan ružičastih majica obilježe na poseban način. Uz to što su odjenuli ružićaste majice, učenici i učiteljice zaplesali su uz Tick tock. A naučiti korake, djeca kažu, nije bilo zahtjevno.

A nakon pandemije i teške godine, druženje na školskom dvorištu uz pjesmu i ples jedva su dočekali i učitelji.

Lijepo vrijeme nam je zaista poslužilo da izađemo van jer s obzirom na pandemiju još uvijek moramo držati distancu, moramo se držati protokola i mjera i sretni smo da ćemo to moći pokazati vani, rekla je učiteljica Dora Grejza.

- Na ovaj način ćemo pokazati koliko smo ustvari jaki kao zajednica i koliko ćemo se boriti protiv vršnjačkog nasilja, zapravo ishod nam je važan međuvršnjačka družba, druženje, a ne nasilje, rekla je Violeta Vragotuk, ravnateljica Osnovne škole Središće.

A uz obilježavanje i podizanje svijesti o vršnjačkom nasilju kojega ima u školama, ali sve više i virtualno, važna je i svakodnevna edukacija i prevencija, kako bi se reagiralo na vrijeme i spriječio svaki oblik nasilja među djecom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!