10. Vege sajam - zdrava hrana na Trgu

15.06.2021.

20:10

Autor: Lana Gašparac/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Zdrava hrana na Trgu, 10. Vege sajam

Zdrava hrana na Trgu, 10. Vege sajam

Foto: Dnevnik / HRT

Jubilarni 10. put, na glavnom zagrebačkom trgu održan je Vege sajam. Cijeli dan posjetitelji su mogli uživati u bogatoj ponudi hrane i pića biljnog podrijetla, ali i ostalih ekoloških proizvoda!

Posjetitelji su zaista mogli kušati sve - od veganskog sladoleda, keksa od algi do džema od luka. Ipak, najveća gužva bila je na štandu s ćevapčićima.

- Ima ječma, ima malo dimljenog sejtana, klasično ćevapi bez luka ne postoje, nešto i češnjaka, i ostalo su začini. Mesojedi su jako, jako zadovoljni i teksturom i okusom, a to nam je i primarni cilj, rekao je Tin Pažur, izlagač veganskih proizvoda.

Bogatom i inovativnom ponudom zdrave hrane, ali i napitaka bili su oduševljeni brojni građani.

Tofu to je jako fino, vegetarijanska prehrana meni paše, to trebamo konzumirati.

Posjetitelji su mogli kupiti i kozmetičke proizvode netestirane na životinjama, ali i obuću izrađenu od prirodnih materijala.

- Jako su lagane, možete ih saviti u bilo kojem smjeru, mislim da se rijetko koja cipela može s time pohvaliti, kaže Ivana Pavlović, izlagačica veganskih proizvoda.

Cilj je ovakvog sajma, kažu organizatori, upoznati građane s etičkim, ekološkim i zdravstvenim razlozima veganstva.

- Ne samo zbog zdravlja, nego i zbog ekologije o kojoj se puno priča. Slažem se da svi trebamo kupiti električne automobile, ali puno je lakše promijeniti našu prehranu, rekao je Luka Oman, predsjednik udruge "Prijatelji životinja".

Pritom, dodaju u udruzi, ne mora stradati nijedna životinja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!