"Mliječna staza" za djecu s teškoćama u razvoju

30.06.2021.

07:00

Autor: Lana Gašparac/Dnevnik/B.A./HRT

16-godišnjem Matiji svakodnevna stručna pomoć mnogo znači

16-godišnjem Matiji svakodnevna stručna pomoć mnogo znači

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je 40 tisuća djece s teškoćama u razvoju, no u pojedinim gradovima još nedostaje psihosocijalna podrška potrebna za njihovo odrastanje. Kako bi se to promijenilo, UNICEF je, uz potporu resornog ministarstva, pokrenuo kampanju prikupljanja novčanih sredstava, a glavni događaj je utrka "Mliječna staza" koja će se održati u rujnu.

16-godišnjem Matiji, koji boluje od cerebralne paralize, svakodnevna stručna pomoć mnogo znači. A uz podršku ustanove Mali dom njegova majka uspjela je zadržati posao.


- Bez mogućnosti da je dijete na boravku, četiri, šest, osam sati, ja sam kao osoba isključena iz društva, iz funkcioniranja. Na ovaj način nama je omogućen normalan život i normalno funkcioniranje tako da smo uključeni u socijalni život kao pojedinci, i on i ja, kaže Matijina majka Vedrana Kvas.


No samo jedno od troje djece s teškoćama ima pristup ovakvim uslugama. U UNICEF-u ističu - potrebno je educirati veći broj stručnjaka te opremiti ustanove, pogotovo u slabije razvijenim područjima.


- Želimo kroz uslugu psihosocijalne pomoći, savjetovanja i pomaganja i rane intervencije provući ono sve što je potrebno da jednog dana dijete izraste u osobu s invaliditetom koja će imati svoje ljudsko dostojanstvo, rekla je Dijana Borović Galović, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj.


- Sve socijalne usluge želimo postaviti tako da, bez obzira gdje se netko nalazi u Republici Hrvatskoj, dostupnost takvih usluga bude jednaka, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.


Prvi je korak održavanje virtualne utrke od 3. do 12. rujna. Potrebno je skinuti aplikaciju i prikupljati kilometre, a sudjelovati se može na različite načine - trčanjem, rolanjem ili u kolicima. Svi prijavljeni dobit će zasluženu medalju - izrađenu i oslikanu upravo u Malom domu.


- Oslikavanje i ukrašavanje medalja integrirali smo u njihove svakodnevne aktivnosti. Oni kroz tu aktivnost izražavaju svoju individualnost, kreativnost, kaže Ivana Rogar Gojević, edukacijska rehabilitatorica.


Utrka se održava već petu godinu, a ukupno je za najugroženiju djecu prikupljeno 3,5 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!