09:25 / 19.04.2021.

Autor: Jana Haluza/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Otvoreno slavljeničko izdanje Muzičkog biennala Zagreb

Zagrebački solisti otvorili Muzički biennale Zagreb

Zagrebački solisti otvorili Muzički biennale Zagreb

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dok se prije godinu dana podrazumijevalo da najavljujemo i pratimo otvorenja velikih kulturnih manifestacija, sada su takvi dani rijetki jer većina ih se otkazuje ili prebacuje na internet. Zato smo s iznimnom radošću pratili jučerašnje otvorenje Muzičkog biennala Zagreb - najvažnijeg festivala u Hrvatskoj, potpuno posvećen novoj glazbi svih žanrova. 

I ovo 31. izdanje, kojim se ujedno obilježava i 60 godina od osnutka festivala, dijelom će biti online, no dio koncerata održat će se i uživo, poput sinoćnjeg otvorenja u Hrvatskom glazbenom zavodu gdje je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Cijeli je jučerašnji dan protekao u znaku otvorenja MBZ-a, a ujedno i dana Hrvatskog glazbenog zavoda – obljetnice otvorenja te važne glazbene institucije. Bio je to skladan spoj povijesnog i suvremenog.


Tijekom dana su nastupili najmlađi glazbenici, neki čak tek 4 godine stari, slijedilo je pokretanje zvučnih instalacija i nastupi studenta, te vrhunac – večernji koncert Zagrebačkih solista, bez publike, ali uz izravni prijenos na HRT-u.


Nastup Zagrebačkih solista ponudio je presjek programa MBZ-a uz djela hrvatskih skladatelja Kelemena, Horvata, Radice, Paraća i Tudora.


Zagrebački solisti

Zagrebački solisti

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dojmovi umjetnika


Koncertni majstor Zagrebačkih solista Sreten Krstić istaknuo je da biennale i solisti jedni bez drugih ne bi mogli.


- Mislim da su Zagrebački solisti značajni za nastupe na biennalu zato što je mnogo suvremenih djela napisano baš za Zagrebačke soliste ili posvećeno tom ansamblu.


Skladatelj Frano Parać prisjetio se davne 1983. godine kada je svečano otvorenje uz radiotelevizijski prijenos održano u dvorani Lisinski.


- Također su nastupili Zagrebački solisti i izvedene su dvije moje skladbe tako da sam se prisjetio vremenskog luka koji je ogroman, rekao Parać.


Za MBZ niz je godina vezan i saksofonist i skladatelj Gordan Tudor – još od 2005. godine.


- Najviše sam vezan kao izvođač, i kao izvođač obožavam braniti boje suvremene, avangardne glazbe i istraživanja novog. Ovaj sam put, kao autor, posegnuo u malo starinskiji izričaj, možda zbog respekta prema Zagrebačkim solistima, poručio je Tudor.

Posebno izdanje emisije Art a la carte


U novom izdanju emisije Art a la carte, koje iznimno emitiramo večeras, u ponedjeljak, na HTV3 u 22.10 sati, ugošćujemo predstavnike slavne prošlosti i dosta neizvjesne pandemijske sadašnjosti i budućnosti.


Razgovaramo s od ove godine novom umjetničkom ravnateljicom Biennala, mladom hrvatskom skladateljicom s bečkom adresom Margaretom Ferek-Petrić koja se susreće s najvećom krizom festivala u njegovoj povijesti (uslijed pandemije i potresa), te s bivšim višedesetljetnim umjetničkim direktorom i sudionikom Biennala, skladateljem i dirigentom Berislavom Šipušem.

Jana Haluza, Margareta Ferek-Petrić i Berislav Šipuš

Jana Haluza, Margareta Ferek-Petrić i Berislav Šipuš

Foto: Ivan Mokrović / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!