"Uspomena" u svjetskoj prijestolnci konjaništva

21.10.2022.

19:59

Autor: Maja Njirjak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

"Uspomena" u svjetskoj prijestolnci konjaništva

"Uspomena" u svjetskoj prijestolnci konjaništva

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Velik uspjeh hrvatskog akademskog kipara Hrvoja Dumančića. U svjetskoj prijestolnici konjaništva, francuskom gradu Saumur pozvan je, kao jedini hrvatski umjetnik, da izloži svoju monumentalnu skulpturu "Uspomena". Izložba je izazvala veliko zanimanje Francuza.

Da i Hrvatska kulturnog ''konja'' za trku'' ima - dokaz je skulptura ''Uspomena''. Nakon premijernog postava u Parku Maksimir - odgalopirala je preko Verone - ravno u francuske vrtove dvorca u Saumuru.

- Mene to veseli i ima sentimentalnu vrijednost, jer je ove godine - 20 godina otkako sam prvi put izlagao ovdje, i te 2002. osvojio na Međunarodnom salonu osvojio prvu nagradu za skulpturu Armyes, rekao je Hrvoje Dumančić, akademski kipar, autor ''Uspomene''.

Hrvoje Dumančić, naš najistaknutiji animalist, sada je među 20-ak autora pozvanih na Festival - kao jedini hrvatski predstavnik. I to u svjetskoj prijestolnici konjaništva.

Skultpura koja evocira djetinjstvo, no kao uspomena izbrazdanih linija, dojmila se i somirskog gradonačelnika i prvih posjetitelja.

Visoka 2,5 metra, kao dio doktorskog rada našeg akademskog kipara - ''Uspomena'' je dio velike galerije na otvorenome i do 15. siječnja 2023. stvarat će neke nove uspomene.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!