07:00 / 31.01.2021.

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Drugačija matura za maturante s područja Sisačko-moslavačke županije

Priprema za maturu

Priprema za maturu

Foto: Dnevnik / HRT

Maturantima s područja Sisačko-moslavačke županije ovogodišnja će matura zasigurno biti velik izazov. Da bi što lakše svladali gradivo, besplatne pripreme omogućili su im studenti FER-a, PMF-a i Filozofskog fakulteta u Zagrebu okupljeni na stranici Top Matura.


Otkad je počela nastava, ne razmišlja o potresu, kaže maturantica Mia, koja bi željela upisati kemiju. Besplatne online pripreme za državnu maturu od velike su joj pomoći.

- Zasad sam dobila sve materijale i svi videi koje sam pogledala, jako sam zadovoljna s njima jer jako detaljno objašnjavaju i pristupačni su cijelo vrijeme, možemo im se javiti kad god zapnemo u zadatku ili negdje, kaže Mia Pavušek, maturantica, Gimnazija Sisak.

A gradivo i materijale iz kemije pripremila je Zrinka - jedna od 12 studenata koji sudjeluju u ovom projektu.

- Volim kemiju, volim držati instrukcije tako da sam na neki način uživala u tome, bilo mi je dobro iskustvo, kažem, vremenski naporno sve skupa, ali ponovila bih opet, kaže Zrinka Duvnjak, studentica, Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu.


Među maturantima koji pohađaju ove pripreme trenutačno je njih 300 iz Sisačko-moslavačke županije.

- Obuhvatili smo svo gradivo gimnazijskog, četverogodišnjeg gimnazijskog programa, tako ako je netko recimo iz strukovne škole gdje nije imao recimo jaku matematiku, on može kroz naše pripreme imati cijelokupan doživljaj kako bi izgledale pripreme, što je bitno znati za matematiku i s obje razine, rekao je Dino Jerković, student Filozofskog fakulteta u Zagrebu i voditelj projekta Top Matura.

Više od tri mjeseca studenti su izrađivali materijale. Iako im je to inače dobar izvor zarade, pripreme će za ove maturante biti besplatne. Pripreme su počele prije tjedan dana i još ima vremena da se svi maturanti uključe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!