Podaci su porazni, našoj djeci treba lopta

19.02.2021.

21:21

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/HRT

Mjerenje motoričkih sposobnosti

Mjerenje motoričkih sposobnosti

Foto: Dnevnik / HRT

Sve više djece većinu vremena provodi pred računalom, a sve manje ih se bavi tjelesnim aktivnostima, što dovodi i do povećanja njihove debljine. Istraživanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokazala su trend opadanja motoričkih sposobnosti i znanja djece u Hrvatskoj. Upravo zato su pokrenuli projekt 'Mali znanstvenik' u kojem djecu putem zanimljivih online zadataka motiviraju na kretanje i tjelovježbu.

- Je li moja torba preteška? Koliko visoko mogu skočiti? Jesam li jak kao Superman? - neka su od pitanja na koja su djeca dobila odgovore kroz razne izazove u programu 'Mali znanstvenik'. Petar ide u 4. razred i trenira više sportova. No, nedostaje mu vrijeme provedeno s prijateljima igralištu.

- Uz sve ostalo imamo i premali broj sati Tjelesno-zdravstvene kulture u školama. Zaj broj sad postaje još više zabrinjavajuć, upozorava prodekanica za znanost Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu doc. Sanja Šalaj.

Upravo kako bi potakli djecu na više kretanja, stručnjaci s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu osmislili su virtualni projekt u kojem djecu svaki dan očekuje neki izazov. Istraživanje je pokazalo kako je, između ostalog, smanjeno korištenje sportskih rekvizita, poput lopte - što bi moglo utjecati na razvoj motorike i refleksa. U svojim laboratorijima su snimili razne testove kako bi djeca kod kuće mogla još bolje naučiti.

- Evo, ovim testom mjerit ćemo brzinu reakcije na vizualne podražaje. Osim toga, sustav radi različite testove agilnosti, objašnjava Vedran Dukarić s Kineziološkog fakulteta. Stručnjaci savjetuju djeci da se kreću barem sat vremena dnevno izvan kuće, a onim najmlađima preporuča se da provode čak 3 sata u aktivnoj igri.

Roditeljima poručuju - potaknite djecu vlastitim primjerom!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!