18:26 / 10.07.2021.

Autor: Andrea Vatavuk/TVD2/IMS/V.M./HRT

U čast Tesli poletjele i golubice

Tesline golubice

Tesline golubice

Foto: Željko Lukunić / PIXSELL

Prije 165 godina rođen je Nikola Tesla, jedinstveni znanstvenik bez čijih je izuma i inovacija nemoguće zamisliti današnji svijet. Njegov je dan obilježen je u Ozlju, Gospiću i Zagrebu gdje se osmu godinu održava Dan znanosti, inovacija i tehnologije.

Predstavnici Udruge „Nikola Tesla – genij za budućnost“ te Instituta „Ruđer Bošković“ i Grada Zagreba položili su vijence kod Teslina spomenika u centru Zagreba, a tom su prigodom pušteni i golubovi pismonoše s inspirativnim porukama.


- To su bile poruke kakve je slao i sam Tesla – o toleranciji, miru, ljubavi, znanosti, inovacijama i tehnologiji, zaštiti okoliša, korištenju obnovljivih izvora energije, rekla je Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge „Nikola Tesla – genij za budućnost“.

U čast velikom znanstveniku u sklopu manifestacije „Tesla & friends“, u zagrebačkom  Tehničkom muzeju, koji nosi njegovo ime, izvedeni su pokusi u kojima su mogli sudjelovati i posjetitelji. Interes za pokuse bio je velik.


- Organizirali smo predavanje vezano za život i rad Nikole Tesle, s pokusima. Pokusi su vezani za okretno magnetsko polje, visoko frekventnu struju i uz Teslin transformator, istaknuo je voditelj Teslina kabineta Renato Filipi.


Događajem su bili oduševljeni i najmlađi, koji već dosta toga znaju o velikom geniju i znanstveniku.


- Izumio je transformator, radio, izumio je puno stvari, kaže Fabijan, a Matija dodaje: Otkrio je kako se struja prenosi bežično do nekih drugih stvari koje bi trebale svijetliti.

Nikola Tesla prenio je mnogo ideja s različitih područja - od znanosti, mehanike, strojarstva, elektrotehnike pa do filozofije. Inspiracija je ljudima širokog spektra zanimanja, pa tako i znanstvenicima s Instituta "Ruđer Bošković".


- On je neka vrsta inspiracije, pogotovo u taj dio o temeljnom znanju razumijevanju i znatiželji i pretvaranje toga u nešto što je zapravo od šire koristi, napomenuo je David Matthew Smith, ravnatelj Instituta "Ruđer Bošković".


Za svoje brojne izume nije tražio financijsku naknadu, a smisao njegova života bio je rad za opće dobro čovječanstva, kojemu je ostavio i brojne zapise i poruke, a neke od njih puštene su danas s golubovima pismonošama u čast njegovoj ljubavi prema bijeloj golubici.


Večeras će u Hotelu  Esplanadi biti dodijeljene i godišnje nagrade "Genij za budućnost".


O Tesli i u Gospiću i Ozlju


Proslavi Teslina rođendana pridružio se i Gospić gdje će se večeras održati događanje Tesla Power of Lights. Tom prigodom u atriju Kulturno informativnog centra uz slobodan ulaz nastupit će legende elektroničke glazbe - DJ-i Ian Pooley i Felver.

Danas, na rođendan Nikole Tesle u 15 sati je počeo Tesla Ozalj Festival . Festival se održava na pozornici Dnevnog boravka na Kupi, a nositelj projekta je Glazbena škola Karlovac. 


Od ravnateljice škole Snježane Mrljak, koja su uključila u emisiju Dobro jutro, Hrvatska, doznali smo detalje o manifestaciji:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!