U Njemačkoj međunarodnoj školi samostalnost se uči od malih nogu

28.03.2021.

07:48

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

U Njemačkoj školi samostalnosti se uči odmalena

U Njemačkoj školi samostalnosti se uči odmalena

Foto: Dnevnik / HRT

Njemački je jedan od najraširenijih jezika u svijetu, kao drugi ili strani jezik govori ga čak 80 milijuna ljudi. Kako izgleda nastava na tom jeziku, pokazali su učenii i učitelji u Njemačkoj međunarodnoj školi, koja nudi kvalitetan program na njemačkom od vrtića sve do srednje škole.

U Njemačkoj međunarodnoj školi djecu se još od vrtića potiče na samostalnost. Fokus je na njemačkom jeziku, ali ovdje se uči i hrvatski, engleski i francuski.

- Kao odgajatelji radimo na tome da djeca budu samostalna i to na način da im dajemo zadatke, da pospreme za sobom, da si donose ručak, objašnjava Josipa Anđelović, odgojiteljica i voditeljica vrtića u sklopu Njemačke međunarodne škole u Zagrebu.

- Individualizirani pristup učenicima, poticanje kreativnog i kritičkog razmišljanja te demokratsko donošenje odluka također su važna obilježja ove škole, kaže Maja Oelschlägel, ravnateljica Njemačke međunarodne škole u Zagrebu.

Niko je ovdje od vrtića, sada je prvašić i vrlo je zadovoljan.

- Naučio sam puno stvari i dobio sam više prijatelja, kaže učenik Niko.

Školu pohađaju učenici raznih nacionalnosti, njih više od 10, a većinom su ipak iz Hrvatske, Njemačke i Austrije. Multikulturalnost je njihova svakodnevica.

- Meni se sviđa ovdje zato što sam upoznao više ljudi iz Europe, kao što su moji prijatelji, oni su iz Njemačke, priča De Shan Yao, učenik.

Zajedno s Francuskom školom čine Eurocampus, kako sami kažu - malu Europsku uniju. Specifičnost su im i manji razredi i fokus na istraživačkim predmetima.

- Pokušavamo naravno stvarati situaciju da postoji jedan problem koji učenici jednostavno moraju pristupiti kako ga riješiti strateški, objasnio je Vjekoslav Sušić, profesor matematike i informatike.

Mnogi će učenici zahvaljujući ovim znanjima upisati željene fakultete, a neki od njih svoj put planiraju nastaviti baš u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!