Državna matura: Ponovno puno jedinica i padova, iz hrvatskog najčešća ocjena - dvojka

21.07.2021.

15:44

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Državna matura

Državna matura

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Ove godine neki maturanti - njih 2953 nije briljiralo na državnoj maturi. Posebno se to odnosi na hrvatski jezik, jedan od obveznih predmeta, na kojem je najčešća ocjena bila - dvojka! Bilo je ponovno dosta jedinica, ali i padova.


Kada se podvuče crta i pogledaju prosječne ocjene ovogodišnjih obveznih ispita naših maturanata, ako netko kaže da je zadovoljan onda nije dobro pogledao rezultate. Jer dvojka na osnovnoj razini iz hrvatskog ne može nikako biti zadovoljavajuća. Ono što je bolje jest matematika i viša i niža razina koja je zaokružimo li- trojka.

Ukupno je 5064 pristupnika palo ljetni rok mature jer je dobilo jedinicu iz nekih od obveznih ispita, a ukupno je bilo 14.383 negativnih ocjena iz svih ispita.

- Naravno da ih je najviše s jednom negativnom ocjenom 6532, ali ono što je svojvrsni kuriozitet je učenik koji je uspio dobiti 8 negativnih ocjena, jer je očito prijavio svih 9 mogućih predmeta, rekao je Vinko Filipović, v.d.ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Naviše učenika polagalo je višu razinu hrvatskog jezika, 67 posto, osnovnu razinu matematike, 65 posto, a od izbornih premeta fiziku.

Najveća prosječna ocjena na ispitima je iz hrvatskog jezika 3,0, a najmanja iz povijesti, 2,5, a najaviše negativnih ocjena učenici su dobili iz matematike.

Najniži postotak riješenosti izbornih predmeta bio je iz sociologije. A zanimljive su i najčešće ocjene nekih od njih.

- Iz psihologije jedinica je bila najčešća ocjena, rekao je Filipović.

Pokreće se promjena pravila u pisanju eseja

Eseju iz hrvatskog jezika, uz koji se i s osvojenih 0 bodova moglo proći maturu, razmišlja - ponovno vratiti ocjena.

Filipović je pojavu velikog broja eseja čije su pisanje učenici zaobišli, 1337, nazvao lakomislenošću učenika, ali i neprikladnom odredbom koja omogućuje učenicima da prođu ispit bez pisanja eseja.

- To omogućuje studentima da upišu pravni studij pa čak i novinarstvo, a da ne pišu esej, što snižava standarde pismenosti, kazao je Filipović i dodao da to nije dobro.

- Jer ne vidim nikakvog razloga i opravdanja da nekog tražite da piše esej, a da se to ne vrednuje, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Bilo je i varanja


Bilo je varanja na maturi i ove godine. Pa će njih 52 morati okušati sreću u jesenskom roku. Iako je njih dosta, malo je onih koji su 100 posto riješili ispite i konkurirali za nagradu Marin Soljačić i 5 tisuća dolara. Ove godine to je uspjelo Eugenu Bošnjaku iz zagrebačke 15. gimnazije.

- Čuo sam za tu nagradu, ljudi su mi govorili možeš ti to, ali ja nisam išao s tim ciljem mislio sam naći će se netko ali eto nije pa smo sad tu, rekao je Eugen Bošnjak, najmaturant 2021. godine.

Eugen je riješio matematiku i fiziku višu razinu 100 posto, hrvatski 88 posto. Bilo bi dobro da je on mjerilo za uspjeh, a ne pad broja negativnih ocjena tijekom godina na državnoj maturi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!