Naši učenici bolje znaju engleski nego hrvatski jezik!?

31.03.2022.

20:20

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

default error photo

Prosječna ocjena iz hrvatskog jezika na prošlogodišnjoj je državnoj maturi, i to nižoj razini bila dvojka. Iz engleskog, na višoj razini - četvorka! I takvi se rezultati na državnoj maturi ponavljaju godinama. Istražili smo je li moguće da naši učenici bolje znaju engleski nego hrvatski jezik? 

Lijepo je da su naši učenici zainteresirani i da dobro znaju engleski jezik, kažu nam profesori, ali ne bi li bilo prirodno i da pritom dobro znaju hrvatski jezik?


- Da maturanti bolje poznaju engleski jezik, nego hrvatski jezik, nažalost vidi se i u razredu. Kad radimo nešto ako se ne znaju izraziti kažu: "Znam na engleskom, ali ne znam kako se to kaže na hrvatskom". Nažalost to je sve češća pojava u školi, rekla je Dragica Dujmović Markusi, profesorica hrvatskog jezika u zagrebačkoj Gimnaziji Lucijana Vranjanina.


Pokazuju to i podaci, na nižoj razini hrvatskog jezika na maturi prosječna ocjena bila je dvojka, dok su na višoj razini engleskog imali četvorku. Osim toga, na svim dosadašnjim maturama daleko veći broj odličnih ocjena bio je iz engleskog jezika, a što se tiče hrvatskog jezika, više je bilo nedovoljnih nego odličnih ocjena. I u knjižnici nam kažu da primjećuju jedan zanimljiv trend.


- U porastu je trend čitanja na engleskom jeziku, dolaze roditelji ili vrtići s djecom koja počinju čitati i posuđuju slikovnice na engleskom jeziku, potvrđuje Jasna Kovačević, ravnateljica Knjižnice "Bogdan Ogrizović" u Zagrebu.


Engleski je prisutan u virtualnom svijetu, ali esej iz hrvatskog zaista ne bi trebao biti bauk, kaže maturantica Paola.


- Svatko tko je prošao četverogodišnju srednju školu, posebno gimnazijski program, smatram da je sposoban napisati esej koji će biti za prolaznu ocjenu, kaže Paola i dodaje da se, kao i u većini predmeta, nemaju vremena baviti bitnim stvarima.


Nije zanemarivo ni to što materinski jezik u našim školama, kažu nam sugovornici, djeca slušaju samo od tri do pet sati tjedno.


Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje ističe da se u nekim drugim zemljama tjedno posvećuje 10 ili 12 sati materinskom jeziku.


Kaže da su ga zato baš i razljutila pitanja iz hrvatskog jezika na državnoj maturi.


- Prema onom što sam vidio, pitanja idu na razinu poznavanja koja je potrebna onima koji nastupaju na kvizovima, mislim da je potrebno ispitivati temeljna znanja hrvatskog jezika, ističe.


Složit ćemo se svi da je potrebno nešto mijenjati jer neobično je da, osim što naši učenici bolje poznaju engleski jezik, od 25.000 maturanata samo 1000 njih ili čak manje na maturi iz materinskog jezika dobije peticu, dok je istodobno na kraju školske godine petica u svjedodžbama oko 7000 njih. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!