Kako žive studenti u studentskim domovima u Zagrebu

29.09.2022.

09:18

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/T.D.

Studentski domovi

Studentski domovi

Foto: HTV / HRT

Akademska godina je pred vratima, a brojni studenti u potrazi su za svojim smještajem. Ispitali smo koliko je popunjenih mjesta u studentskim domovima u Zagrebu te koliko je isplativo zapravo uopće tamo živjeti.

- Studentski centar u Zagrebu dijeli svoje kapacitete na 7 kategorija. Sedma, odnosno zadnja kategorija je Studentski dom Lašćina gdje imamo trokrevetne sobe sa zajedničkim kupaonama i dvokrevetne sobe također sa zajedničkim katnim kupaonama. Sve do prve kategorije to je ovdje u Studentskom domu Stjepan Radić, to su 11. i 12. paviljon, objekti rađeni 2010. godine i tu dvije dvokrevetne sobe dijele kupaonu, imaju mali dnevni boravak, kuhinjicu i WC, rekao je Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja za sektor Studentski smještaj.

Raspon cijena kreće se od sedme kategorije 100 kn mjesečno, znači subvencionirane cijene koju plaća sam student, do 600 kn mjesečno u SD Stjepan Radić, a na to još Studentski centar dobiva 200 kn subvencije od Republike Hrvatske.

U sklopu studentskog doma imamo restorane, imamo teretane, različite vrste sportskih programa - aerobik, grupni fitnes programi. Imamo igrališta koja studenti koriste, praonice rublja, učionice, knjižnice. Sve što treba jednom "studošu" za uspješno studiranje. 

- Ja sam tu u 4. paviljonu, mislim da je to 2. ili 3. kategorija. Tu sam već petu godinu zaredom, zadovoljna sam. Mislim, ne bih se vratila da nisam zadovoljna i petu godinu zaredom. Plaćamo 375 kuna što je meni sasvim u redu jer dobivamo sve što nam treba. Čistačice su super, ljudi su super. Soba je mala, ali ako nađete osobu s kojom se super slažete, ništa vam ne znači koliko god je velika ta soba, rekla je Laura Labak, studentica Filozofskog fakulteta. 

- Iskreno - sviđa mi se. Dosad sam bila u 1. kategoriji i ovo mi je 3. godina u domu, otišla sam u 3. kategoriju. Zapravo mi se i više sviđa jer dijelim WC katni i to nekima možda i nije nešto, ali meni je to totalno u redu. I odnos cijene i kvalitete je stvarno skroz u redu, dosta je jeftino. Stvarno nije preskupo, rekla je Cvita Lončar, studentica Ekonomskog fakulteta.

- Što se tiče samog natječaja, mi smo ove godine zaprimili deset tisuća molbi, od toga 6000 će dobiti studenti. Prema tome, vidite da nešto više od 3000 studenata neće ostvariti pravo na studentski dom. I to je neka brojka koja se godinama ponavlja. Ja vjerujem da je taj broj studenata koji ne ostvaruju pravo na smještaj i puno veći, kao i zainteresiranost za smještaj u domu jer se neki ni ne javljaju jer unaprijed znaju da neće ostvariti pravo na smještaj, rekao je Levak.

Dodao je da su razlike velike između privatnog smještaja i smještaja u studentskim domovima koji su subvencionirani i od strane države.

- Međutim, to se obično svodi na komociju samog studenta i na to da li je platežna moć studenta da si iznajmi stan privatno, zatim da živi sam ili s nekim cimerom. Naravno, tu sad sve ima svoje prednosti i mane. Prednost u studentskom domu je svakako kolektiv u kojem student živi, društvo koje upoznaje, razmjena iskustava itd., dok možda je u stanu gdje student živi privatno veći mir, možda ima isto tako veći prostor, veću komociju oko kuhinje što u domovima nismo u mogućnosti toliko ostvariti, pogotovo zbog veličine samog prostora u kojem oni obitavaju, rekao je Levak.

- Isplativije je nego stan i isplativo je definitivno. Stanovi pogotovo, preteško je sada naći neki normalan stan s nekim okej cijenama tako da definitivno dom, rekla je Cvita Lončar.

- Po meni su to privatni stanovi, ja sam vidjela svakakvih slika. Cijene su stvarno napuhane, to znaju nuditi. Po meni ta cijena i ta kvaliteta nikako ne idu skupa i onda kad uzmemo u obzir ovako dom, iako to bilo Lašćina ili Cvjetno, što god, puno više se isplati i premda je manja soba i WC se najčešće dijeli s nekim, ali ta se cijena u ovo vrijeme puno više isplati, naglasila je Laura Labak. 

Istaknula je kako su dobre cijene te da imaju razne zanimljive sadržaje.

- Imamo dvije menze, imamo i brzu menzu i kino i to igralište. Mislim da se na Savi isto svašta organizira, od Noć save do preko ljeta što bude, tako da se stvarno puno tog organizira. I za noć vještica nešto bude u pauku. Tako da je studentski život puno bogatiji ovdje nego u nekom privatnom stanu, zaključila je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!